Kees Otte uit Wemeldinge ontving zaterdag een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Anton Stapelkamp van Kapelle tijdens de voorjaarscontactdag van Stichting Ons Zeeland in verenigingsgebouw Ammekore in Nieuwdorp.

Otte is sinds 1980 betrokken bij Ons Zeeland, stichting voor blinden en slechtzienden. En dat is niet het enige werk dat hij belangeloos uitvoert. Daarom is Otte benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. “Ik doe vrijwilligerswerk, omdat ik het leuk vind”, reageerde de blij verraste Wemeldingenaar op het lintje.

Kees Otte was zich zaterdag in verenigingsgebouw Ammekore nog van niets bewust, totdat de burgemeester van Kapelle de zaal binnenstapte en alle aanwezigen verdacht naar Ottes begonnen te grijnzen. Maar toch, de Kapelse burgemeester in de gemeente Borsele? Het was natuurlijk ook 1 april…

Toen de burgervader het woord nam verdampte Ottes twijfel. Stapelkamp vertelde welk vrijwilligerswerk de Wemeldingenaar allemaal op zijn naam heeft staan. Hij is sinds 1980 bestuurslid en tandemcommissaris van Stichting Ons Zeeland. Hij onderhoudt de tandems en heeft een aanhangwagen gemaakt om ze te vervoeren. 

Ook is Otte begeleider van de vakantieweek en verricht hand- en spandiensten voor de stichting. Daarnaast is hij sinds 1967 vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Wemeldinge.

Sinds 1997 is Otte bovendien vrijwilliger bij Stichting Dorcas, onder andere als coördinator van de voedselacties bij de supermarkt in Wemeldinge. In het verleden ving hij als vrijwilliger van Stichting Europa Kinderhulp kinderen op tijdens schoolvakanties. Ook was hij tussen 1993-2015 vrijwilliger bij de Wereldwinkel in Kapelle.

Colbert

Na zijn toespraak speldde Stapelkamp de versierselen op die horen bij een Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Hoewel hij erg in zijn nopjes is met zijn onderscheiding, bleef Otte bescheiden over de toekenning. “Er zijn veel meer mensen die deze onderscheiding verdienen. Bovendien doe je het ook niet voor de onderscheiding. Ik doe vrijwilligerswerk, net als de anderen, omdat ik het leuk vind. We zijn één grote familie.”

Met zijn nieuwverworven lintje op zijn revers, merkte iemand op dat Otte zich maar zelden in colbert vertoont. “Tja, zoals wel vaker had mijn vrouw Nelly vanmorgen de kleding voor mij klaargelegd. Daar lag ineens ook een jasje tussen. Vreemd, dacht ik nog. Maar nu vallen de puzzelstukjes op zijn plaats”, aldus een breed lachende Otte.