Wethouder geeft aftrap voor nieuw afvalproject

In Baarland heeft wethouder Kees Weststrate van de gemeente Borsele vrijdagmorgen de aftrap gegeven voor het afvalproject 'De beer is los'.

Hoewel er al veel afval gescheiden wordt ingezameld, wil een werkgroep uit Baarland meer doen. Uit een vorig jaar gehouden scan van vijftig afvalcontainers in Baarland blijkt dat er nog te veel GFT-afval in het restafval terecht komt.

Komend jaar gaan leden van de werkgroep in Baarland dorpsbewoners stimuleren om nog meer afval te scheiden. Zij gaan langs de deuren om voorlichting te geven.

Daarnaast zijn er, dankzij de samenwerking met de gemeente, GTF-bakjes beschikbaar voor in de keuken, een zogenoemde Jekko-inzamelbox en kunnen kleine elektrische apparaten en batterijen bij het dorpshuis worden ingeleverd.

Uitrollen

Inwoners hoeven daarvoor dan niet meer naar de milieustraat in Nieuwdorp. "Als de pilot een succes wordt, zou de gemeente hem kunnen uitrollen over alle dorpen", zei Weststrate vrijdag.

Alle gemeenten in Nederland zijn verplicht in 2020 maximaal honderd kilo restafval per inwoner per jaar in te zamelen. In 2014 lag het gemiddelde nog rond de 250 kilo.

Tip de redactie