Welke gebeurtenis in de geschiedenis van de gemeente Kapelle mag niet vergeten worden? De gemeente Kapelle werkt aan een canon over haar historie.

Zij vraagt inwoners die belangrijke verhalen in het concept missen, deze aan te dragen. In de canon van Kapelle is bijvoorbeeld al te lezen dat de oudste vermelding van Wemeldinge dateert van het jaar 1222 en het dorp toen Wimeldinga heette. 

Inwoners van de gemeente en oud-Kapellenaren kunnen tot 1 april meedenken over de inhoud van de Kapelse canon. "Zo maken we samen het verhaal compleet", zegt de Kapelse wethouder Jon Herselman.

Gemeentearchivaris

De gemeente Kapelle stelt de canon samen om de kennis van de Kapelse geschiedenis te bevorderen. Voor het concept is gemeentearchivaris Frank de Klerk in de historie gedoken om feiten op een rij te zetten.

Ook de Culturele Raad van Kapelle is bij de realisatie betrokken.

Collectief geheugen

Omdat het woord canon 'hetgeen in brede kring wordt erkend' betekent, legt de gemeente de eerste versie nu voor aan de Kapellenaren.

"We doen een beroep op het collectief geheugen en horen graag van inwoners en voormalig inwoners of we de juiste onderwerpen hebben uitgekozen en of ze juist omschreven zijn", vertelt Herselman.

De concept-canon is voor iedereen te lezen. Er liggen geprinte versies in het gemeentehuis in Kapelle en het document staat op de gemeentelijke website. Reageren kan tot 1 april 2017.