De klankbordgroep van gebruikers van dorpshuis de Meiboom in Krabbendijke betreurt het niet dat er geen nieuwbouw komt bij zorgcentrum Nieulande. "Wij zijn tevreden over de huidige exploitant en ruimtes", zegt klankbordgroeplid Dirk Verburg.

Het dorpshuis in Krabbendijke onderbrengen in de nieuwbouw van zorgcentrum Nieulande vindt de gemeente Reimerswaal te duur. Daarmee verandert er voorlopig niets aan de locatie en het gebruik van de Meiboom.

Wethouder Izak Vogelaar reageerde vorige maand teleurgesteld op de uitkomst van de haalbaarheidsstudie naar nieuwbouw voor het dorpshuis bij Nieulande. Hij acht verhuizing 'toekomstbestendiger' dan de huidige situatie en vindt dat een dorpshuis meer waarde heeft bij een zorgcomplex.

Het huidige dorpshuis is toe aan renovatie en bij het zorgcomplex kon er nieuw gebouwd worden. De Meiboom ligt nu niet centraal in het dorp en als ouderen een dorpshuis in de buurt hebben, kunnen ze het eenvoudiger bezoeken en dat zou het gebruik in de ogen van de wethouder ten goede komen. 

"Ik maak me zorgen over de terugloop in het gebruik van de Meiboom", zei Vogelaar bij de presentatie van de haalbaarheidsstudie. "Daardoor komt de exploitatie onder druk te staan."

Beslissingen

De Vogelvrienden maken al zolang de Meiboom bestaat gebruik van dit dorpshuis. Zo'n twintig jaar, schat Verburg. Vorig jaar is de klankbordgroep van vaste dorpshuisgebruikers opgericht, naar aanleiding van het plan voor nieuwbouw bij Nieulande.

Verburg meldde zich aan voor de groep om op de hoogte te blijven van beslissingen over de toekomst van de Meiboom en de belangen van zijn club te kunnen behartigen.

Voortbestaan

"Ik begrijp de maatschappelijke gedachte dat een gebouw multifunctioneel moet zijn en dat het voor een gemeente aantrekkelijker is als er meer gebruikers zijn", zegt Verburg. "Maar voor onze vogelvereniging was verhuizen een mogelijke bedreiging voor ons voortbestaan. Zou er in het zalencentrum bij Ter Weel genoeg ruimte zijn voor onze jaarlijkse vogeltentoonstelling?"

Daarvoor hebben de Vogelvrienden iedere editie vijf dagen lang ruimte nodig en nu beschikken ze over de grote zaal van de Meiboom.

Garantie

"We kregen van de gemeente de garantie dat verhuizing voor de gebruikers geen gevolgen zou hebben, maar dat moet je toch afwachten. In Krabbendijke is er geen andere zaal die we zouden kunnen gebruiken. Dus was er bij verhuizing niet genoeg ruimte voor onze tentoonstelling geweest, dan had het ver opgehouden voor onze vereniging, want de tentoonstelling is belangrijk voor onze inkomsten."

De haalbaarheidsstudie naar verhuizing was ook ingegeven door de wens van de gemeente om te bezuinigen op haar uitgaven voor de dorpshuizen. Reimerswaal bekijkt nu samen met de klankbordgroep hoe de Meiboom vernieuwd kan worden en efficiënter gebruikt.

De gemeente had al geld gereserveerd voor onderhoud en verwacht bijvoorbeeld geld te kunnen besparen met duurzame verlichting. "Hoe de Meiboom meer gebruikers en bezoekers kan trekken is aan de beheerder, maar ik denk wel dat er mogelijkheden zijn."