Met een rijdende stembus als toevoeging aan de stembureaus hoopt burgemeester Anton Stapelkamp van Kapelle dat nog meer inwoners hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. 

"Onze democratie is ontzettend belangrijk en ik vind dat we er slordig mee omgaan", zegt de burgervader.

Stapelkamp hoopt dat zoveel mogelijk mensen op woensdag 15 maart gebruik maken van hun stemrecht.

"Er wordt veel gemopperd en gekeken naar wat niet goed gaat. Maar ik vind dat we ontzettend dankbaar moeten zijn voor onze vrijheid en democratisch systeem. We hebben zoveel keuzemogelijkheden. Dat is in weinig landen beter geregeld dan in Nederland. In zoveel landen staat de democratie onder druk."

Naar de bus

Een tot stembureau omgebouwde Amerikaanse schoolbus rijdt volgende week woensdag door de gemeente om stemmen op te halen.

"Of de opkomst hoger wordt door de bus, daarover valt te twisten, maar we willen het de mensen zo makkelijk mogelijk maken. We vieren dit jaar honderd jaar kiesrecht en voor zover ik weet hebben mensen nog nooit kunnen stemmen in Eversdijk. Ik hoop dat iedereen in Eversdijk naar de bus komt."

Opkomstbevordering

Een andere halteplaats is het sluisplateau in Wemeldinge. "Van daar is het best een eindje lopen naar het stembureau in de Wemel, dus ook hier komt de bus naar de mensen toe."

Uit onderzoek naar opkomstbevordering bij verkiezingen blijkt volgens de burgemeester dat meer stembureaus inrichten nog het meeste helpt. "Daarom kunnen mensen ook stemmen in de nieuwe brede school en het Fruitteeltmuseum, dat dicht bij de snelweg ligt. Hoe hoger de opkomst, hoe beter het gezag in de Tweede Kamer."

Staanplaatsen

De stembus staat woensdag tussen 7.00 en 9.30 uur en tussen 16.00 en 19.00 uur bij treinstation Kapelle-Biezelinge, tussen 10.00 en 12.00 uur op het Marktplein in Biezelinge, tussen 13.00 en 14.00 uur op het sluisplateau in Wemeldinge, tussen 14.30 en 15.30 uur bij de Petrakerk aan de Goessestraatweg en tussen 19.30 en 20.30 uur aan de Noordhoeksewegeling in Eversdijk.

"Ik heb geen rijbewijs voor de bus, anders had ik er graag in gereden. Maar ik ben er zeker bij."

Spannend

Het grote aantal partijen maakt de verkiezingen spannend, vindt de burgemeester. "Met al die verschillende partijen kan een zetel meer een partij in de Kamer helpen."

Stapelkamp hoopt dat minder Zeeuwse Kamerleden niet betekent dat minder Zeeuwen gaan stemmen. "Zeeland bepaalt niet wat er gebeurt in Nederland", zegt de burgervader vanwege het relatief lage aantal inwoners in onze provincie, "maar we moeten ons wel laten horen."