Woningcorporatie RWS heeft de samenwerking opgezegd met Stewitech voor het onderhoud aan het ijsbuffersysteem van haar woningen in Goes-West. Comfort Partners is de nieuwe partner. Dit bedrijf gaat het herstelwerk en onderhoud verzorgen voor de ijsbufferwoningen aan de Abel Tasmanstraat en Witte de Withstraat.

Begin dit jaar constateerde RWS dat het ijsbuffersysteem vorig jaar niet goed is hersteld. "Om nog meer overlast voor huurders te voorkomen, gaan we met een andere installateur in zee", laat de corporatie donderdag weten.

De twintig ijsbufferwoningen in de Abel Tasmanstraat en Witte de Withstraat zijn uniek in Nederland. Onder elke woning zit een grote bak met water. Een warmtepomp onttrekt hieraan warmte, waardoor het water in ijs verandert.

De energie die bij dit proces vrijkomt wordt gebruikt om het huis te verwarmen. Zonneluchtcollectoren op het dak verwarmen het bevroren water weer in de zomer.

Compensatie

Al eerder werd bekend dat RWS had ontdekt dat het systeem nog niet optimaal werkte. "Dit had gevolgen voor de energierekening van de bewoners. Hiervoor zijn de huurders gecompenseerd. Met Comfort Partners werken we al jaren naar tevredenheid samen, daarom hebben we er vertrouwen in dat het systeem snel optimaal ingeregeld wordt."

Het IJs van Columbus, zoals de corporatie het project noemt, is onderdeel van een samenwerking tussen RWS partner in wonen, Delta Retail, Enduris en Marsaki.

Deze partijen vormen samen een van de vier landelijke demonstratieprojecten van het Smart Energy Collective Nederland: De Proeftuin Slimme Energie Goes-West.

De Goese Proeftuin wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies vanuit de provincie Zeeland en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.