Ruim honderd mensen, tussen de 55 en zeventig jaar, deden donderdag mee aan de fitheidstest in Sportcentrum Groene Woud in Kapelle. De test geeft de senioren meer inzicht in hoe het gesteld is met hun gezondheid.

De fitheidstest maakt deel uit van het project ‘Beweeg je fit’ van de gemeente Kapelle.

Voor de gezondheidstest werkt de gemeente Kapelle samen met Sport Zeeland, een aantal vrijwilligers, studenten en een arts. De test bestond uit verschillende elementen die belangrijk zijn bij het ouder worden, zoals hand-oogcoördinatie, reactievermogen, beenkracht, knijpkracht, lenigheid en balans.

"Preventie is voor ons als gemeente erg belangrijk", vertelt sportmedewerker Colin van Koeveringe. We hebben veel onderzoek gedaan en bewust die senioren benaderd die wellicht onvoldoende bewegen. We hebben dit keer voor een grotere doelgroep gekozen, door de leeftijd van 55 tot zeventig jaar, zelfs mensen tot tachtig jaar zijn welkom. Oud-deelnemers van het project zijn bij bijna iedereen in de gemeente persoonlijk langs de deur gegaan."

Reuma

Wanneer men ouder wordt gaat dat vaak gepaard met beperkingen zoals reuma, artrose of andere aandoeningen. "Wij hopen mensen verder te helpen, geven advies en wijzen hen op de mogelijkheden voor sport binnen onze gemeente."

Met ‘Beweeg je fit’ wil de gemeente voorkomen dat senioren klachten krijgen doordat ze te weinig bewegen.
"Daarnaast willen we mensen met klachten helpen om weer te gaan bewegen. Daarnaast is het een manier om meer onder de mensen te komen. In de sportgroepen staan plezier en bewegen op ieders niveau centraal. Bovendien is sporten een mooie manier om contact te leggen met leeftijdgenoten."

Medicatie

Jori Verburg (55) doet mee aan de fitheidstest, omdat haar gezondheid naar eigen zeggen verslechtert en ze gewichtstoename heeft door medicatie.

"Ik wil graag bewegen en doe dat thuis ook wel, maar het lijkt mij ook leuk om buitenshuis wat te ondernemen. Omdat ik niet goed weet wat ik kan doen binnen mijn beperkingen doe ik de fitheidstest."

Kiezen

Sommige ouderen waren vroeger juist heel actief en het is dan soms lastig dat je ouder wordt. Je kunt niet alles meer doen zoals vroeger. "Ik was vroeger leraar lichamelijk opvoeding", vertelt de 68-jarige Hans Segboer.

"Ik heb nu nog maar een long en dat maakt bewegen lastiger. Ik scoorde in de test dan ook laag op uithoudingsvermogen, maar verder heb ik een gemiddelde score. Er is natuurlijk veel veranderd op het gebied van sporten. Er is meer keuze, betere begeleiding, diversiteit en maatwerk. Cultuur, vermaak en sport gaan tegenwoordig samen."

Dat vindt Segboer een goede ontwikkeling, maar maakt kiezen lastiger. "Ik fiets graag en loop veel. Het is goed dat de gemeente mensen motiveert om meer te bewegen."