De gemeente Kapelle verwacht dat het verlengen en verhogen van de geluidswal tussen woonwijk de Zuidhoek in Kapelle en snelweg A58, tot Motel Restaurant Grand Café Caisson, in mei kan beginnen. 

"Voor de start van het broedseizoen moeten we de bomen rooien", laat de gemeente Kapelle weten. De kap staat gepland voor volgende week.

Om te kunnen voldoen aan de wettelijke geluidsnormen moet de bestaande geluidswal vierhonderd meter naar het oosten worden verlengd. Dat is gebleken uit onderzoek, na klachten van bewoners van de Grenadier in Biezelinge, vertelde de Kapelse wethouder Evert Damen eerder al.

De geluidswal met scherm krijgt een totale hoogte van zes meter. Om de geluidsoverlast in de Zuidhoek te verminderen, wordt het geluidsscherm op de bestaande geluidswal verlengd met 580 meter naar de westzijde, meldt de gemeente.

Vervanging

Na de bomenkap begint de gemeente met het onderzoek voor de verdere vergunningaanvragen. "Ter vervanging van de gerooide bomen kleden we de geluidswal aan met nieuwe beplanting en bomen."

Voor de bouwvak kan de geluidswal gerealiseerd zijn, verwacht Kapelle. Met de kosten had de gemeente volgens de wethouder al rekening gehouden. ‘Bij de oorspronkelijke planvorming voor de nieuwbouw in het gebied is de realisatie van meer huizen beoogd dan er met de kennis van nu komen, legde Damen eerder uit.

Fases

"We zijn met de bouw van fase een en twee begonnen." Fase drie staat voor dit jaar op de planning. "Maar alles boven fase drie denken we niet te kunnen bouwen door de teruglopende bevolkingsgroei."

Had Kapelle meteen de geluidswal aangelegd die nodig was voor alle fasen van het bouwplan, dan had ze volgens Damen te veel gebouwd.

"We hebben in de grondexploitatie voor de Zuidhoek wel een bedrag gereserveerd voor een extra stuk geluidswal. Het gaat om ongeveer een miljoen euro en dat is ruim voldoende voor deze aanleg."