Judoka’s Roxanne van Ruiten (r) en Anna Moonen uit Schore hebben zich geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap. Dat vindt zaterdag 11 maart plaats in Tilburg.

De twee meiden – ook dikke vriendinnen – sleepten het NK-ticket zaterdag in de wacht bij de District Kampioenschappen Zuid Nederland tot vijftien jaar. Roxanne werd eerste in de gewichtsklasse tot 48 kilo en Anna veroverde in de gewichtsklasse tot 36 kilo de tweede plaats.

De twee namen vorig jaar ook deel aan het Nederlands kampioenschap. Toen behaalden ze een zevende (Anna) en elfde (Roxanne) plek op het nationale podium.

Roxanne heeft een goede balans tussen het competitiegevoel en vriendschap, vertelde ze in een eerder interview.

“Buiten de mat zijn we allemaal vriendinnetjes, maar op de mat moet je dat even vergeten en gaan voor de winst. Judo is zo leuk, omdat je er je gevoel in kwijt kunt. Ik kan mijn hoofd dan even lekker leegmaken.”
Roxanne heeft de blauwe band en is goed in het ‘stoeprandje’, een achterwaartse heupworp.

Vriendinnen

Anna heeft de groene band en haar doel is om uiteindelijk de zwarte band te halen. Annas specialiteit is de voetstud, waarbij je je tegenstander laat struikelen.

De meiden zitten al vanaf hun achtste jaar op judo en kennen elkaar van het dorp. “Het is toevallig dat Roxanne ook zo goed is en we zijn door judo hele goede vriendinnetjes geworden”, vertelde Anna. “We doen ook veel dingen samen buiten het judo om.”