Boekencollectie bibliotheek verdwijnt uit Hansweert

De 'Bieb in de buurt' in zorgcentrum Maria-Oord in Hansweert verandert in een 'Boek je boek'. Daarmee verdwijnt de boekencollectie. 

Mensen kunnen wel gereserveerde boeken ophalen en inleveren. Er komt een leestafel met digitale voorzieningen, waar leden materiaal kunnen reserveren en informatie kunnen opzoeken.

De betrokken partijen – Bibliotheek Oosterschelde, zorgorganisatie Ter Weel en de gemeente Reimerswaal – zijn tot deze bibliotheekvorm gekomen, omdat die volgens hen beter past in Maria-Oord.

"Dat heeft onder meer te maken met de privacy van de bewoners van het woonzorgcentrum", vertelt de Reimerswaalse wethouder Izak Vogelaar. "Daarnaast vinden er in Bieb in de buurt Hansweert minder transacties plaats ten opzichte van de andere kernen."

Oostdijk en Waarde hebben ook een Boek je Boek. Aanvullend hierop kunnen minder mobiele mensen geholpen worden met service aan huis. Zij krijgen dan hun boeken thuis afgeleverd of vervoer naar de bibliotheek in Kruiningen aangeboden.

Scholen

De bibliotheek zet samen met Ter Weel activiteiten op die bibliotheek- en informatiegebruik, ook digitaal, vanuit huis mogelijk maken. Hierin blijft Hansweert op dezelfde wijze meedraaien als de andere Bieb in de buurt-locaties.

De Bieb in de buurt opende begin vorig jaar in Maria-Oord. Bij een evaluatie halverwege het jaar bleek volgens de gemeente dat de drie betrokken partijen, en ook het onderwijs, de situatie niet effectief vonden. De bibliotheek maakt afspraken met scholen in Hansweert over de dienstverlening en het gebruik van de bibliotheekcollectie.

Tip de redactie