Op een parkeerterrein aan de Bathseweg bij Rilland is donderdagmiddag in een trailer van een vrachtwagen een zeer grote partij grondstoffen gevonden voor een xtc-laboratorium. 

"De vrachtwagen en trailer dienden vermoedelijk als opslagplaats voor een xtc-laboratorium", twitterde de politie donderdag. De handelswaarde van de grondstoffen wordt geschat op honderdduizenden euro’s.

De vondst werd rond 16.15 uur gedaan. Een opsporingsambtenaar van de gemeente Reimerswaal meldde bij de politie dat een vrachtwagen al enige tijd op de parkeerplaats stond, onzichtbaar vanaf de weg. Het terrein is een gemeentelijke parkeerplaats voor vrachtwagens. Het bleek om een zeer grote partij grondstoffen voor een xtc-lab te gaan.

De politie onderzoekt de herkomst van de materialen en de vrachtwagen, die een Nederlands kenteken heeft. Zo zijn donderdagavond eerst monsters genomen van de grondstoffen.

Diefstal

In de trailer zaten ruim honderd flessen met waterstofgas. "Deze flessen moeten van diefstal afkomstig zijn, want particulieren mogen ze niet kopen."

Verder is er 15.000 kilo caustic soda en 3.000 liter hulpstoffen, zoals methylamine, aceton en dicloormethaan, aangetroffen. Deze materialen zijn in beslag genomen en door een speciaal bergingsbedrijf afgevoerd.

Pillen

De handelswaarde van de grondstoffen schat de politie op enkele honderdduizenden euro’s. "Maar met de ontdekking is verhinderd dat voor een vele malen groter bedrag drugs zijn gemaakt." 

De politie schat dat met de grondstoffen in een xtc-laboratorium ongeveer één miljard xtc-pillen gemaakt hadden kunnen worden. De vrachtauto met trailer is voor verder onderzoek weggesleept. De brandweer moest hierbij assisteren.

De politie vraagt mensen met meer informatie zich te melden.