Rijk boerenleven Reimerswaal belicht in boek

Rinus Sinke uit Oostdijk belicht in zijn fotoboek 'Boerderijen Zuid-Beveland en hun bewoners' boerderijen in Reimerswaal van vroeger en nu. Vrijdag ontvingen de Reimerswaalse locoburgemeester Jaap Sinke en voorzitter Wim van Gorsel van de Zeeuwse Land en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) het eerste exemplaar.

Zo’n tien jaar geleden schreef Sinke het boek ‘Bovenwater’ samen met Sjaak van Loo, over de Watersnoodramp van 1953. Sinke was zestien jaar lang raadslid voor de gemeente Reimerswaal, maar is ook boer in hart en nieren.

"Drie jaar geleden ben ik gestopt als gemeenteraadslid. Voormalig burgemeester Huisman leek het leuk als er een boek zou komen over het agrarische leven in de gemeente Reimerswaal."

Dit onderwerp ligt Sinke goed. “Ik kom uit een boerengezin en heb altijd geboerd. Oost-Zuid-Beveland heeft een rijke agrarische sector en ik wil dit graag voor het nageslacht vastleggen. Deze geschiedenis is heel belangrijk voor Reimerswaal en mag niet verloren gaan.”

Boerderijen Zuid-Beveland en hun bewoners is een fotoboek, met zowel zwartwit als kleurenfoto’s. Daarnaast staan er verhalen in over de verschillende boerderijen van vroeger en nu. Sjaak van Loo verzorgde de fotobewerking.

Trekpaarden

"Voor het boek ben ik eerst de mensen van de boerderijen gaan benaderen. Iedereen was enthousiast. Mensen gingen me zelfs bellen of hun boerderij ook in het boek mocht."

Volgens Sinke staan er unieke verhalen in het boek. "Bijvoorbeeld over de platte boerderij ‘Henri Hoeve’ in de Anna Mariapolder, net achter Rilland."

Het verhaal over boerderij Oud Valkenisse vindt Sinke ook bijzonder. "Vroeger maakten de boeren gebruik van paarden, met name Belgische trekpaarden. Toen men overstapte op tractoren, heeft deze boerderij haar paarden nog lang gehouden." Tot op de dag van vandaag werkt de familie met Belgische trekpaarden.

"Bij dit verhaal ziet men onder andere een foto van een veulentweeling en een foto waarop drie generaties staan, met natuurlijk ieder een span trekpaarden."

Watersnoodramp

Ook de boerderijen van de familie Sinke komen aan bod. "Boerderij Vlietzicht in Oostdijk, van mijn opa, was in een dag weg door de Watersnoodramp. Ik heb nog van 6.00 uur tot 11.15 uur op het dak gezeten voordat we werden gered."

Later is de boerderij weer opgebouwd. "In 2011, toen de Moerdamme kwam, moesten we verhuizen en is de boerderij opnieuw opgebouwd. Daar woont mijn zoon Huib nu. Mijn andere zoon Jan-Willem woont in de Emanuelpolder in Waarde."

In het boek komen alle aspecten van het boerenleven van vroeger, maar ook van nu aan bod. "Hoe leefden de gezinnen toen en nu? Hoe werkten zij toen en nu?” De mechanisatie speelt daarin een belangrijke rol. “Dit verschil laat ik ook zien. Hoe hebben de families de Tweede Wereldoorlog en Watersnoodramp meegemaakt?"

Er staan veel bijzondere foto’s in het boek. "Zoals van een tractor met generator, die men met kolen en hout kon opstoken. In het boek vindt men ook foto’s van een stoommachine en locomobiel, die werd gestookt met hout en kolen voor het dorsen van tarwe."

NUwerk

Tip de redactie