Pleidooi voor bouw tweede kerncentrale in Borssele

Topman Ad Louter van Urenco pleit vrijdag in het FD voor de bouw van een tweede kerncentrale in Borssele. 

Volgens hem haalt Nederland zijn doel om in 2050 CO2-neutraal te zijn niet als het volledig vertrouwt op hernieuwbare energie.

Louter zat in het verleden in de directie van Delta en was een paar jaar directeur van EPZ, eigenaar van de huidige kerncentrale in Borssele. Hij is nu topman van Urenco in Almelo dat uranium verrijkt en daarmee brandstof voor kerncentrales maakt.

Ontmanteling

Met zijn pleidooi gaat hij tegen de stroom in. Er wordt momenteel in Nederland vooral gesproken over sluiting en ontmanteling van Borssele, in lijn met het beleid in Duitsland dat na de ramp in het Japanse Fukushima heeft besloten alle kerncentrales te sluiten.

Energiemix

Louter vindt dat de centrale in Borssele sowieso moet blijven draaien tot 2034. Bovendien moet er tijdig worden nagedacht over de bouw van een tweede.

Louter zegt dat je kernenergie moet meenemen in de energiemix. "Nu is het probleem dat de elektriciteitsprijs heel laag is", reageert hij in het FD op de problemen waarmee Borssele en eigenaar Delta momenteel kampen. "Als die iets stijgt is het geen probleem meer. Borsele produceert tegen 40 tot 45 euro per megawattuur, zonder subsidie. Wind op zee is een stuk duurder."

Tip de redactie