Ondernemer Marco Doeleman is 'uiteraard teleurgesteld' dat de gemeenteraad van Noord-Beveland donderdag unaniem tegen het plan van de Zeeuwse Lagune voor een schiereiland in het Veerse Meer heeft gestemd. 

Dat zegt hij vrijdag in een schriftelijke verklaring.

De dertien raadsleden van Noord-Beveland stemden donderdag tegen het voorstel om een anterieure overeenkomst te sluiten met de Zeeuwse Lagune.

Passend initiatief 

Twee weken geleden staakten de stemmen met zes man voor en zes man tegen, omdat CDA-raadslid Joop de Nooijer op vakantie was. "Zeeuwse Lagune was en is van mening dat een verdere uitwerking van een passend initiatief op deze plaats zeker mogelijk is", zegt Doeleman in zijn verklaring.

Geluiden

Woensdag liet hij namens de Zeeuwse Lagune nog een bericht de deur uit gaan waarin hij zei goed naar de geluiden in de maatschappij te hebben geluisterd. Hoewel hij protesteerde tegen het beeld dat was neergezet door Zeeuwse milieufederaties zei hij bereid te zijn te blijven werken aan de landschappelijke inpassing van het eiland.

Nu moet hij alles omgooien. "In de tussentijd zullen we ons intern gaan beraden over de nu te ondernemen stappen en zullen we hierover met diverse overheden en betrokken partijen spreken. We gaan die gesprekken in met een open vizier met als doel te bezien op welke manier wij moeten omgaan met de eerder gemaakte afspraken aangaande Zeeuwse Lagune", aldus Doeleman in zijn verklaring van vrijdag.

Restaurant

Het plan voor aanleg van het schiereiland is dertien jaar geleden ontstaan nadat Doeleman weg moest met zijn restaurant aan de Veerse Dam, omdat er aan die kant plannen waren voor natuurontwikkeling.

Op het eiland in het Veerse Meer moesten onder meer appartementen, watervilla’s, een restaurant en een hotel komen.

Petitie

De Zeeuwse natuur- en milieuorganisaties waren fel gekant tegen het plan van de Zeeuwse Lagune.

Een door hen ondersteunde online petitie van Goesenaar Jan Kollaart tegen de bouw van het schiereiland werd meer dan 9100 keer ondertekend. "Wij hebben veel respect voor het besluit om dit omstreden plan nu af te wijzen", zeggen de Zeeuwse Milieufederatie, Stichting Het Zeeuwse Landschap en Vereniging Natuurmonumenten in hun verklaring naar aanleiding van het besluit. "Dit besluit geeft de ruimte om eerst verder samen te werken aan de Zeeuwse Kustvisie."