Nieuwe expo over Reijmerswael in Oosterscheldemuseum

De nieuwe collectie van het Oosterscheldemuseum in Yerseke, over de opkomst, het leven en de ondergang van de stad Reijmerswael, is vanaf zaterdag te bezichtigen.

Vrijdag wordt de tentoonstelling officieel geopend voor genodigden, met de overhandiging van het boek ‘Reijmerswael boven water’ door Cornelis de Vries aan cultuurwethouder Izak Vogelaar van Reimerswaal.

“In het boek komen onderwerpen aan bod over onderwijs, rechtspraak en bestuurlijke organisatie van de bruisende stad Reijmerswael omstreeks 1500”, vertelt de auteur van het boek en bedenker van de vaste museale collectie Cornelis de Vries (foto).

“Deze onderwerpen ziet men ook terug in de bijzondere tentoonstelling over deze inmiddels verdronken stad. We hebben alles op chronologisch volgorde gezet, wat begint met de eerste toerist die Zeeland bezocht in 970.”

Turf

Imbrahim Ibn Yaqub was een Joodse handelaar uit het Arabische gedeelte van Spanje. Hij bezocht Zeeland en heeft beschreven hoe de mensen daar leefden van schapen. “Er waren geen bomen en de bewoners kwamen aan brandstof door turf.”

In het museum is over deze periode gedroogde turf, verschillende kaarten van Zeeland en een maquette van een kreekrugwoning te zien. “Later werden de kreekruggen afgedamd, deze afgedamde kreekruggen vindt men nu nog in Dorpsstraat in Wemeldinge en de Hoofdstraat in Biezelinge.”

De collectie van de tentoonstelling bevat ook de maquette van de stad Reijmerswael. “Die is ook leuk voor kinderen. Met knopjes en lichtjes wordt aangeduid wat zich waar in de stad afspeelde. Het is belangrijk dat kinderen leren over de geschiedenis van hun eigen omgeving.”

Pijnbanken

In de geschriften werd er voor het eerst geschreven over Reijmerswael in 1203. “Door zijn ligging groeide het dorpje uit tot een welvarende stad, met name door de handel in meekrap, dat men uiteraard ook terugvindt in de collectie.”

Ook het gevangenisleven en de gezondheidszorg komen aanbod in de collectie en het boek. Men vindt er chirurgisch gereedschap, maar ook attributen voor gevangenen. “De strafplaat van de bekende schilder Pieter Bruegel laat zien hoe het eraan toeging in die tijd inclusief pijnbanken en onthoofdingen.”

De bestuurlijke organisatie komt ook aan bod. “Men vindt hier portretten van onder andere Floris V, Jacoba van Beieren en Karel V. Natuurlijk komt ook de Sint Felixvloed aan bod, die de ondergang betekende voor de stad Reijmerswael. Er zijn platen te zien van onder andere de kwakzalver en er is zelfs kinderspeelgoed uit die tijd.”

Tip de redactie