Raad beslist over overeenkomst schiereiland Veerse Meer

De gemeenteraad van Noord-Beveland beslist donderdagavond of ze een overeenkomst aangaat met de Zeeuwse Lagune over de aanleg van een schiereiland in het Veerse Meer. 

Twee weken geleden staakten de stemmen met zes man voor en zes man tegen.

CDA-gemeenteraadslid Joop de Nooijer was toen op vakantie. Hij is donderdagavond wel aanwezig.

Procedures

Als de gemeenteraad instemt met het voorstel kan de Zeeuwse Lagune doorgaan met het maken van plannen voor het eiland. Het moet daarna nog alle procedures in. Eerder heeft wethouder Piet de Putter van Noord-Beveland gezegd dat hij eind 2017 het bestemmingsplan hoopt te behandelen.

Geluiden

Marco Doeleman van de Zeeuwse Lagune heeft woensdag laten weten dat het ontwerp nog niet vast staat en dat hij goed naar de geluiden van alle tegenstanders heeft geluisterd en deze mee wil nemen in de uitwerking. "Hoewel de plannen van de Zeeuwse Lagune al passen binnen de door de gemeenteraad en Rijksadviseur vastgestelde randvoorwaarden … blijven we werken aan een nog beter landschappelijke inpassing met een lichtere en meer transparante opzet en waar mogelijk kleiner van omvang."

Blokkeren

Hij baalt van een illustratie die de Zeeuwse Milieufederatie, Natuurmonumenten en Het Zeeuwse Landschap naar buiten is gebracht. Daarop is een appartementengebouw te zien dat het uitzicht op Veere nagenoeg blokkeert. Volgens Doeleman is 'dat niet het beeld dat de Zeeuwse Lagune voor ogen heeft'. "Ik loop drie keer per week met mijn hond over de Veerse Dam en weet 100 procent zeker dat dat beeld niet klopt."

Petitie

De Zeeuwse natuur- en milieuorganisaties zijn fel gekant tegen het plan van de Zeeuwse Lagune.

Een door hen ondersteunde petitie van Goesenaar Jan Kollaart tegen de bouw van het schiereiland is inmiddels al meer dan 9100 keer ondertekend. Op het eiland moeten onder appartementen, een watervilla’s, een restaurant en een hotel komen. 

Discussie

Er wordt donderdagavond niet meer gediscussieerd over het voorstel, alleen gestemd. De gemeenteraadsvergadering begint om 19.30 uur in het gemeentehuis in Wissenkerke.

Tip de redactie