Pleidooi voor nieuw onderzoek regiotaxi Oosterschelde

De Provinciale Chronisch zieken- en Gehandicaptenorganisatie (PCG Zeeland) wil dat er aanvullend onderzoek komt naar het gebruik van de regiotaxi in de Oosterschelderegio. 

Dat zegt PCG Zeeland in een brief aan het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Goes. De stichting heeft een enquête gehouden onder de doelgroep. 58,9 procent van de ondervraagden zei de taxi niet minder te gebruiken sinds de tarieven zijn verhoogd.

Instaptarief

Sinds augustus 2012 betalen gebruikers 1,10 euro als instaptarief in plaats van 67 eurocent en is het kilometertarief gestegen van 18 naar 25 eurocent.

41,1 procent van de door PCG Zeeland ondervraagden is sindsdien de taxi minder gaan gebruiken. Van deze groep heeft 40 procent geen alternatief vervoer. "De bevindingen baren ons zorgen", schrijft Chris Stronks namens het bestuur van PCG Zeeland.

Duur

Van de mensen die de taxi niet minder zijn gaan gebruiken vindt een deel van de mensen hem te duur, maar ze zeggen niet anders te kunnen. Uit gesprekken blijkt dat ze de verhogingen 'niet eerlijk en onrechtvaardig' vinden.

Duidelijk beeld

Via aanvullend onderzoek wil de stichting een duidelijker beeld krijgen van het gebruik van de regiotaxi. "Zo’n onderzoek past ons inziens bij een verantwoorde uitvoering van de wet maatschappelijke ondersteuning."

De regiotaxi is bedoeld voor mensen met een beperking, die een indicatie hebben op grond van de wmo. De taxibusjes rijden in de zeven gemeenten van de Oosterschelderegio.

Tip de redactie