Op woensdag 14 december weet burgemeester Anton Stapelkamp van Kapelle wie zijn nieuwe assistent wordt. Vijf kandidaten zijn in de race om de nieuwe kinderburgemeester te worden. Hiervoor zijn Evy-Janne Oele, Ezra Riedijk, Bregje de Wijs, Denise Boot en Izak op ’t Hof in de race.

Evy-Janne, Ezra, Bregje, Denise en Izak zijn de vijf overgebleven kandidaten die strijden om het kinderburgemeesterschap. Speelvoorzieningen, recyclen en verkeersveiligheid zijn populaire thema’s voor hen.

"Als gewoon meisje kun je niet zo snel dingen veranderen in de gemeente", zegt de elfjarige Evy-Janne Oele van basisschool ’t Honk in Kapelle. "Als je kinderburgemeester bent, kun je dit wel. Ik zou graag iets doen aan de verkeersveiligheid rondom onze nieuwe brede school. Er wordt bijvoorbeeld erg hard gereden en het is vaak heel druk. Ik zou graag verkeersregelaars willen tijdens de spitsuren."

Tijdens de presentatiecursus in de bibliotheek van ‘t Saamdeel, kregen de kandidaat-kinderburgemeesters maandag tips over wat je in je speech wel en niet moet zeggen. "Ik heb goede argumenten en daarmee hoop ik straks te winnen."

Recyclen

De elfjarige Ezra Riedijk van de Juliana van Stolbergschool in Kapelle vindt het belangrijk dat er meer prullenbakken komen in de gemeente. "Mensen kunnen daarin het poepzakje van hun hond kwijt. Het zou leuk zijn als er ook een omheind veld komt waar honden los kunnen lopen." Ezra vindt afval recyclen ook belangrijk.

"Ik vind het niet eng om met de burgemeester te praten of om in het openbaar te spreken. Ik ben wel zenuwachtig voor de verkiezing, maar ik denk dat ik met een goede speech wel kans maak om te winnen."

De tienjarige Bregje de Wijs van basisschool de Moolhoek in Kapelle vindt het leuk om voor een grote groep te praten, vertelt ze. "Ik vond wel het spannend toen we tijdens de presentatiecursus door een microfoon moesten praten, maar het ging best goed."

Ook Bregje vindt de verkeerssituatie rondom de nieuwe brede school zorgelijk en dit staat dan ook op haar agenda. "Mijn inzet is goed en mijn speech ook. Ik hoop dat mensen mijn goede eigenschappen zien en dat ik daarmee win."

Oplossingen

Denise Boot (11) van basisschool de Linge in Biezelinge heeft een drukke agenda voor haar kinderburgemeesterschap.

"Ik zie problemen en ik kom met oplossingen. Er is bijvoorbeeld nog te veel zwerfafval en mensen moeten hier bewust van worden. Er moeten meer prullenbakken komen en het zwerfafval op straat moet worden opgeruimd. Ik wil ook iets doen tegen pesten en daarvoor zou ik graag zien dat het antipestprogramma KIVA bij alle scholen binnen de gemeente wordt toegepast. Hoe ga ik winnen? Ik blijf vooral mezelf."

"Ik hou wel van een grapje dus die ga ik zeker ook in mijn speech verwerken", zegt de elfjarige Izak op ’t Hof van basisschool De Hoeksteen in Wemeldinge. "Deze tip kreeg ik ook van de burgemeester. Als mijn grap goed uitpakt, val ik daarmee op en zou ik zomaar eens kunnen winnen."

Zijn agendapunt is het creëren van een chill-plek in zijn woonplaats Wemeldinge voor kinderen tot en met twaalf jaar, met wifi. 

Finale

Woensdag 14 december vindt in de raadszaal van het gemeentehuis in Kapelle de finale plaats voor het kinderburgemeesterschap. Dan nemen de vijf kandidaten het tegen elkaar op.