Adriana Elena van Weele-Pieterse vierde zondag haar honderdste verjaardag. De vrolijke Goese verkeert voor haar leeftijd nog in goede gezondheid, merkte burgemeester René Verhulst maandag toen hij haar een bezoekje bracht.

Mevrouw Van Weele is geboren in Wemeldinge als vijfde kind in het gezin. Ze had twee zussen en twee broers. Haar vader was bakker. Toen ze drie jaar was, verhuisde het gezin naar de Bonzijweg in het dorp. Haar vader werd fruitkweker.

Ze ging met plezier naar de christelijke school. Het was toen nog erg rustig in Wemeldinge. Ze kon hoepelend en touwtje springend over straat. Er waren maar twee luxe auto’s in het dorp.

Als hobby speelde ze mandoline en orgel. Ook zong ze graag. Ze hielp mee om het kerkkoor in Wemeldinge op te richten.

Schaars

Via de Jonge Kerk ontmoette Adriana Elena Pieterse Poulus van Weele. Ze verloofden in 1940 en trouwden in 1945. Woonruimte was schaars in die tijd en dus ging het pasgetrouwde stel inwonen bij haar ouders.

In 1946 verhuisden ze naar Kapelle. Haar man was daar werkzaam op het gemeentehuis. Samen kregen ze twee dochters. Intussen zijn er ook drie kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

Mevrouw Van Weele tuinierde graag en handwerkte veel. Voor de Hervormde Kerk bezocht ze ouderen en ze zong in het kerkkoor. Later zat ze in het bestuur van de vrouwenvereniging en begeleidde de zang. Verder was ze organist van het ouderenkoor in Kapelle. Tot haar 80e jaar is ze lid van de mandolineclub in Kruiningen geweest.

Wandelingetje

In 1992 overleed haar man. Tot 1998 heeft mevrouw Van Weele in Kapelle gewoond. Toen verhuisde naar De Schakel in Goes. Daar woont ze nog steeds met veel plezier. Ze borduurde veel mooie schilderijen en breide veel sokken, soms een paar per week. Nog steeds is ze met haak- en breinaald in de weer.

’s Avonds maakt ze met haar 99-jarige vriendin een wandelingetje door het huis om toch vooral in beweging te blijven. Daarna wordt er nog gepuzzeld of gelezen. Jammer dat ze erg doof is, maar haar geheugen is nog altijd prima in orde. Ze kookt nog iedere dag zelf. Op vrijdag is ze vaste gast aan de rummikubtafel.