Het Reimerswaalse college van burgemeester en wethouders wil onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van rubberkorrels in kunstgras niet verder afwachten en de vulling van het kunstgrasveld van vv Krabbendijke vervangen. Ze vraagt de gemeenteraad hiervoor 135.000 euro uit te trekken.

Reimerswaal is de eerste Zeeuwse gemeente die deze stap wil zetten.

"Ik verwacht niet dat de onderzoeken de twijfel over de gezondheidsrisico’s wegnemen", zegt sportwethouder Izak Vogelaar, "en je moet het vrijwilligers van een sportvereniging niet aandoen steeds debatten hierover te moeten aangaan." 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet landelijk onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van rubberkorrels (rubbergranulaat) in kunstgrasvelden. De uitkomsten hiervan worden later deze maand verwacht.

De European Chemical Agency (ECHA) onderzoekt in opdracht van de Europese Commissie ook de risico’s van rubbergranulaat. Die uitkomsten zijn begin 2017 beschikbaar.

Pak's

"Het is inmiddels wel duidelijk dat er pak’s in de korrels zitten", zegt wethouder Vogelaar. Uit rubbergranulaat komen onder meer polycyclische aromatische koolwaterstoffen (pak’s) en weekmakers vrij. Pak’s en sommige weekmakers kunnen kankerverwekkend zijn.

Voor rubberkorrels in kunstgrasvelden zijn de Europese veiligheidsnormen anders dan voor consumentenproducten, omdat rubbergranulaat in de categorie gebruiksmaterialen valt.

"Daardoor wordt een hogere hoeveelheid pak’s niet als gevaar voor de volksgezondheid aangeduid", aldus de wethouder. "Maar bijvoorbeeld speelgoed, dat wel een consumentenproduct is, is in mijn ogen niet anders dan een sportveld waarop mensen slidings maken."

Daarbij noemt Vogelaar de uitspraak van toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit van Utrecht dat men rubberkorrels ‘niet zou moeten willen gebruiken’ voor kunstgrasvelden.

Onrust

Vanwege de onrust over de gezondheidsrisico’s wil het college van Reimerswaal nu al de knoop doorhakken en de rubberkorrels op het enige kunstgrasveld in de gemeente, bij voetbalvereniging Krabbendijke, vervangen door een vulling van kurk en kokos.

Al snel nadat de discussie over de risico’s na een uitzending van het televisieprogramma Zembla losbarstte, maakten de gemeente Reimerswaal en Krabbendijkse voetbalclub bekend dat ze de rubberkorrels wilden weghalen. Dat heeft er volgens Vogelaar aan bijgedragen dat de commotie in de gemeente beperkt bleef.

"Mensen wisten dat er wat aan gedaan wordt. De vereniging moest alleen een keer het programma omgooien, omdat een club niet wilde komen spelen."

Adequaat

Net na de uitzending van Zembla werd Krabbendijke platgebeld over het kunstgras, vertelt voorzitter Peter Polderdijk, omdat de club als één van de eerste de korrels wilde verwijderen.

"We bleven wel spelen op het kunstgrasveld, want we konden niet anders. Binnen vijf jaar is onze vereniging gegroeid van negentig naar 250 leden en we hebben het veld gewoon nodig. Maar over het algemeen horen we nu weinig over onrust. We zijn wel blij dat de gemeente zo adequaat heeft gehandeld."

Intensief

De gemeenteraad behandelt het collegevoorstel dinsdag (6 december) en besluit er in haar vergadering van dinsdag 20 december over. Als zij groen licht geeft, wordt duidelijk wanneer de rubberkorrels kunnen worden vervangen door het mengsel van kokos en kurk.

Dit vulmiddel is duurder dan de rubberkorrels en vraagt volgens het college ook meer onderhoud, omdat het een natuurproduct is en verteert. Jaarlijks moet vijf tot tien procent van het nieuwe mengsel worden vervangen, aldus burgemeesters en wethouders. In totaal kost de vervanging de gemeente 135.000 euro.

"De kosten vallen tegen", zegt Vogelaar. Maar ook vanwege de maatschappelijke functie van een voetbalvereniging vindt hij de investering terecht. "Dit kunstgrasveld wordt iedere week intensief gebruikt, ook door leerlingen van het Calvijn College."