Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) is één van de zeventien ziekenhuizen in Nederland die nauw samenwerkt met het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. 

"We hebben in Zeeland de deskundigheid", zegt kinderarts Bert Gerritsen van het Zeeuwse ziekenhuis. "Als we het hier niet doen, moeten de kinderen naar Breda of Rotterdam."

Chemotherapie

De samenwerking met het Prinses Máxima Centrum vindt plaats volgens het zogenoemde shared care-principe. 

De complexe zorg, zoals een operatie en een eerste chemotherapie, gebeurt in het centrum in Utrecht, waar alle experts op het gebied van kinderoncologie zich hebben verzameld, en de minder complexe zorg kan dichter bij huis plaatsvinden.

Kale koppies

"In het ADRZ hebben we de afgelopen tien jaar 88 patiëntjes met kanker behandeld", vertelt Gerritsen, die zich al tientallen jaren bezighoudt met kinderen met kanker. "Dat zijn er nog geen negen per jaar, maar je bent jaren, soms dagelijks met hen bezig. Sommige kinderen moeten zeer vaak worden opgenomen. Dan is het fijn als dat vaak in de eigen omgeving kan, bij de arts die de kinderen kent. Bovendien is het goed als kinderen met kanker in een gewoon ziekenhuis komen, waar de wachtkamer niet helemaal vol zit met kale koppies."

Continuïteit

Tegenover het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht moet in 2018 'de modernste kliniek voor kinderoncologie' de deuren openen.

Het Zeeuwse ziekenhuis heeft met het centrum afspraken gemaakt op het gebied van doorverwijzingen, behandelrichtlijnen, de inhoud van de zorg en het waarborgen van kwaliteit en continuïteit.