De kerstpraise in de Hervormde kerk in Kapelle, waar ruimte is voor zo’n achthonderd personen, was vorig jaar al een grote stap voorwaarts voor In Christ United (ICU). Dit jaar is er een nieuwe mijlpaal voor de Zeeuwse praiseband. Op zondag 11 december geeft ICU twee gratis toegankelijke concerten in theater De Mythe in Goes, met vijfhonderdvijftig zitplaatsen.

"De kerk bleek vorig jaar te klein", vertelt bandlid Elvira van der Griend uit Yerseke. "Nu wordt de kerstpraise groter dan ooit."

Na kleine zalen als in dorpshuizen was het voor In Christ United spannend of het zou lukken de kerk in Kapelle te vullen. Dat bleek moeiteloos te gaan.

Daardoor rees de vraag waar de volgende kerstpraise plaats zou vinden. "De deur moeten sluiten voor mensen is het laatste wat we willen", vertelt Van der Griend.

"Want ons doel is andere mensen iets vertellen over het geloof. ICU wil mensen, jong en oud, gelovig en niet-gelovig, bij de hand nemen en laten zien dat de boodschap van het kerstverhaal voor iedereen is."

Toegankelijk

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken gebruikt de band begrijpelijke taal en vindt ze het belangrijk dat haar concerten vrij toegankelijk zijn. Als het Goese theater straks twee keer vol zit, heeft ICU zo’n elfhonderd toehoorders.

"Een sportzaal vonden we qua sfeer niet geschikt en zo kwamen we bij De Mythe uit." De band kan de kerstpraise alleen vrij toegankelijk houden, omdat ze op veel sponsoren kan rekenen.

"We dachten, we proberen het gewoon. Iedereen kent wel iemand om te vragen en we hebben nu van kleine ondernemers tot grote bedrijven die ons sponsoren. Echt heel tof. Toen we als groep naar de foto’s van De Mythe keken, zeiden we tegen elkaar ‘dit kan toch niet?’. We zijn er best trots op dat we dit zonder management voor elkaar krijgen. We doen alles zelf."

Licht

Het thema van de kerstpraise 2016 is ‘Let there be Light’ (laat er licht zijn). ICU neemt haar publiek mee in het verhaal van schaduw, wanhoop, verlangen, moed en de ultieme liefde, van God en van mensen. "Het verhaal dat van alle tijden is, van alle plaatsen, van iedereen."

Door christelijke nummers een eigentijdse twist te geven, probeert de band een breed publiek aan te spreken; jong en oud en ook mensen die niet naar de kerk gaan. ICU brengt van kleine, ontroerende liedjes tot rocky uptempo-nummers.

De kerstpraise bestaat uit bekende en minder bekende kerstnummers. "De Mythe leent zich als theater heel goed voor een echte beleving. Het moet voelen alsof we ons verhaal aan iedere toeschouwer persoonlijk vertellen."

Bevestiging

In Christ United is in 2007 opgericht. Dat de band over belangstelling niet mag klagen en het ook lukt om sponsoren te vinden, voelt voor ICU als een bevestiging dat er behoefte is aan wat ze doet. "Het voelt als een pad dat we moeten volgen."

De kerstpraise vindt zondag 11 december plaats in theater De Mythe in Goes om 14.00 uur en 20.00 uur. De gratis kaarten zijn te reserveren. Op zaterdag 17 december voert de band haar kerstpraise op in Ouddorp.