Zeeland kan niet nog meer risico lopen met Delta

Zeeland kan niet meer risico lopen dan ze nu al doet met Delta. Dat heeft gedeputeerde Carla Schönknecht vrijdagochtend gezegd in een vergadering van Provinciale Staten. 

Zij reageerde op de brief die minister Henk Kamp van Economische Zaken donderdag had gestuurd over Delta.

Verrassing

Daarin schreef hij 'verrast' te zijn dat de aandeelhouders van Delta het aanbod van het kabinet voor een nieuw Zeeuwse nutsbedrijf hadden afgewezen en nu zelf maar op zoek moeten naar een oplossing.

Kamp en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zeiden begin oktober dat het Rijk garant wil staan voor een lening, zodat de provincie en Zeeuwse gemeenten netwerkbedrijf Enduris en 50 procent van waterbedrijf Evides kunnen kopen. Deze twee zouden dan samen in een nieuw Zeeuws nutsbedrijf moeten worden ondergebracht.

Bijdrage

Voordat het kabinet de Zeeuwse overheden te hulp zou schieten moesten deze wel een maximale financiële bijdrage leveren, was de eis van Kamp.

Schönknecht maakte vrijdag duidelijk dat de provincie en gemeenten daartoe niet in staat zijn. "Als ons wordt gevraagd om meer te doen, lopen we het risico dat Zeeland voor de komende 20 tot 30 jaar op slot gaat voor welke financiële bijdrage dan ook."

Siberië

De aandeelhouders komen binnenkort bijeen in een besloten bijeenkomst waarin ze worden bijgepraat over het proces. Leden van de Provinciale Staten maakten duidelijk dat ze daaraan behoefte hebben. "Als je de brieven leest, lijkt het alsof we het hebben over twee kerncentrales; één in Borssele en één in Siberië", schetste SGP’er AD Dorst.

In de Tweede Kamer is ook al een debat aangevraagd over de situatie rondom Delta en de houding van Kamp.

Tip de redactie