Reimerswaalse kinderen verdiepen zich in Grondwet

In Artikel 1 van de Grondwet staat dat iedereen in Nederland gelijkwaardig is. De gemeente Reimerswaal vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen dit artikel kennen. Daarom houdt ze een wedstrijd voor alle leerlingen van groep 8 van de basisscholen in de gemeente.

De deelnemers maken kans op een bezoek aan het Nationaal Archief in Den Haag met de hele klas of een andere prijs.

"Allen die zich in Nederland bevinden worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan." Zo luidt Artikel 1 van de Grondwet.

Artikel 1

"Ik had nog nooit van die wet gehoord", vertelt Olivia Harthoorn uit groep 8 van christelijke basisschool De Bornput. Deze school heeft als een van de eerste hun bijdrage voor de wedstrijd ingeleverd.

"Juf Gertrude Janssen kwam met het idee, omdat we de afgelopen weken klassevergaderingen hebben gehad over hoe we met elkaar willen omgaan. We hebben toen met elkaar een contract gemaakt met regels. Een van die regels gaat over niemand buitensluiten en racisme. Het is belangrijk, omdat als je Artikel 1 gebruikt dit ook pesten tegengaat."

Racisme

Olivia heeft zelf nog nooit te maken gehad met racisme, vertelt ze. "Maar ik denk dat ik daar wel mee te maken kan krijgen later, als je christelijk bent en je doet bijvoorbeeld een opleiding waar veel mensen zijn die niet geloven. Er wordt in veel landen gediscrimineerd vanwege geloofsovertuiging en ik ben blij dat het in Nederland verboden is."

De leerlingen hebben allemaal een gedicht, coupletje of elfje gemaakt van verschillende woordjes na elkaar met als thema gelijkheid. Tijdens handvaardigheid is een passende achtergrond gemaakt.

"Ik heb een gedichtje geschreven dat gaat over verschillen tussen ras, rijk en arm, ziek of gezond", zegt de elfjarige Hendri Schoemaker.

"Mijn gedicht eindigt met 'In ons koninkrijk is iedereen gelijk'. Ik wist wel dat het artikel bestond, maar ik had er nog nooit zo over nagedacht. Het is leuk om dat op deze manier te doen. Het lijkt mij ook leuk als wij de prijs winnen om naar het Nationaal Archief te gaan, daar kom je normaal gesproken niet zomaar."

Kleurtje

De elfjarige Adryan Hoogerland heeft weleens te maken gehad met discriminatie. "Ik heb van mezelf een mooi kleurtje", vertelt hij.

"Ik ben gewoon een Nederlander, toch word ik wel eens uitgemaakt voor Turk of zelfs neger. Ik vind dat niet leuk. Als mijn vrienden het zeggen als grapje, vind ik het niet zo erg, maar als een ander het zomaar zegt om te pesten word ik heel boos. Ik ben blij dat de wet het verbiedt en dat wij en andere kinderen leren over de wet, zodat er minder gepest wordt. Gelukkig wordt er bij ons op school niet of nauwelijks gepest."

Tip de redactie