Kamp en Zeeland lijnrecht tegenover elkaar over Delta

De aandeelhouders mogen zelf op zoek naar een oplossing voor de problemen van energiebedrijf Delta. 

Dat schrijft Henk Kamp donderdag in een persbericht van zijn ministerie van Economische Zaken. "Het voorstel van het kabinet om via een staatsgarantie de publieke aandeelhouders van Delta tegemoet te komen is afgewezen", schrijft hij.

Kamp en zijn collega’s zijn daardoor ‘verrast’. Het kabinet bood begin oktober aan garant te willen staan, zodat de provincie en Zeeuwse gemeenten netwerkbedrijf Enduris en 50 procent van waterbedrijf Evides zouden kunnen kopen.

Deze twee zouden dan samen in een nieuw Zeeuws nutsbedrijf worden ondergebracht.

Bijdrage

Voordat het kabinet de Zeeuwse overheden te hulp zou schieten moesten deze wel een financiële bijdrage leveren. "Bij ons voorstel is rekening gehouden met de financiële positie van de Zeeuwse overheden. Met hun keuze een andere afweging te maken zijn de aandeelhouders nu zelf aan zet."

 Kamp zegt dat hij de situatie rondom Delta en de kerncentrale in de gaten zal houden.

Signalen

Gedeputeerde Carla Schönknecht had woensdag een brief gestuurd aan Kamp. Daarin schrijft ze dat ze het betreurt dat er na het aanbod van Kamp en minister Jeroen Dijsselbloem op 5 oktober geen bestuurlijk overleg meer heeft plaatsgevonden.

"Ons bereiken signalen dat u hiertoe ook niet meer bereid zou zijn. Daarmee zou de weg om tot een aanvaardbare en haalbare oplossing voor Delta en de kerncentrale te komen worden afgesneden."

Onderdelen

Schönknecht gaat in de brief in op de oplossing die het kabinet aandroeg en de nadelen die daaraan volgens haar kleven. "Het tegenvoorstel dat u heeft gedaan voorkomt niet dat Delta (vrijwel) alle gezonde onderdelen moet verkopen om te kunnen overleven. In uw voorstel wordt dat versneld."

NUwerk

Tip de redactie