Dove Wendy de Wachter uit Krabbendijke veel bezig met sport

De dove Wendy de Wachter-Poppe (31) uit Krabbendijke doet aan bowlen en hardlopen. Daarnaast is voorzitter van de Zeeuws-Brabantse Sportvereniging voor Doven (ZBSD) en bestuurslid bij de Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond.

"Door te sporten zit ik lekker fit in mijn vel", vertelt De Wachter. "Ik vind het belangrijk om me in te zetten, zodat doven mensen kunnen blijven sporten."

Voor dove mensen komt er in de meeste gevallen meer kijken bij sporten. Zo kan Wendy de Wachter niet om de hoek gaan bowlen. "Vroeger deed ik dit in Middelburg en nu in Bergen op Zoom", vertelt de Krabbendijkse moeder van een dochtertje.

In Bergen op Zoom heeft ze zich ruim twee jaar geleden ook aangesloten bij hardlooptrainingen voor dove mensen. "Voor ons is hardlopen risicovoller, omdat we minder goed merken dat er verkeer aankomt. Dove mensen hebben soms ook evenwichtsproblemen. Bijvoorbeeld de balans houden bij bowling kost mij meer moeite dan iemand die wel kan horen. Maar ik vind het toch heel leuk om zo goed mogelijk te gooien. En het contact dat ik bij bowling heb met andere dove mensen vind ik ook fijn."

Want bij de Krabbendijkse wonen geen dove mensen in de omgeving, vertelt ze.

Contact

De Wachter sport wat af in een week. Zo probeert ze meerdere keren per week hard te lopen. "Ik train thuis in m’n eentje en zou het leuk vinden om dit met iemand samen te doen. Ik loop nu vijf kilometer in circa veertig minuten.”

Samen trainen zou haar motiveren meer uit zichzelf te halen, denkt ze. "Mijn doel is vijf kilometer in twintig minuten lopen. Ik probeer vaker mee te doen met de Kievietloop in Bergen op Zoom, in de hoop in contact te komen met horende hardlopers."

Voor bowlingwedstrijden reist de Krabbendijkse ook wat af, zoals van Rotterdam naar Almere en van Hoofddorp naar Nijmegen. "Ik blijf graag in beweging voor mijn conditie. Ik ben snel moe en dat wil ik verbeteren. Door te sporten zit ik lekker fit in mijn vel."

Vrijwilligerswerk

De Wachter vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk sporten beschikbaar zijn voor dove mensen. Voor dat doel doet ze ook vrijwilligerswerk.

Ze is voorzitter van Zeeuws-Brabantse Sportvereniging voor Doven (ZBSD) en bestuurslid bij de Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond (KNDSB). De ZBSD is een overkoepelend orgaan voor bowling, hardlopen, zaalvoetbal en zwemmen.

"Misschien komt er binnenkort veldvoetbal bij, daarover zijn we in gesprek met de KNDSB." De Krabbendijkse vindt het een goede zaak dat de organisatie uitbreidt.

"Zo is er meer kans dat het aantal leden groeit. Ik wil dat dovensport zo lang mogelijk blijft bestaan, dus ik zal nog lang in het bestuur zitten. Tot er nieuwe kandidaten komen of ik het niet meer kan."

Dove, slechthorende en horende mensen zijn van harte welkom bij de ZBSD. Om te sporten, maar ook bijvoorbeeld als steunlid.

Tip de redactie