GroenLinks in Provinciale Staten wil dat de provincie 'aan de rem trekt' bij de gemeente Noord-Beveland inzake het nieuwe eiland in het Veerse Meer. 

De partij wil dat het bestuur nu al een standpunt inneemt over het plan van de Zeeuwse Lagune. Het wordt donderdag behandeld in Noord-Beveland. De gemeenteraad neemt dan een principebesluit over het wel of niet ontwikkelen van het schiereiland.

Het moet worden opgespoten waarna er onder meer appartementen, vrijstaande woningen, een hotel en een restaurant op worden gebouwd.

Fractievoorzitter Gerwi Temmink noemt het eiland van 31.000 vierkante meter 'reusachtig' en is fel tegen realisatie. Hij zegt onder meer dat het wordt gerealiseerd in een Natura 2000-gebied 'waar de aantallen niet-broedvogels nu al achterblijven'. Naar de reden van het achterblijven loopt een onderzoek. Temmink wil dat sowieso afwachten.

Afstand

De Zeeuwse Milieufederatie (ZMF), Natuurmonumenten en Het Zeeuws Landschap hebben in een verklaring laten weten ook 'nadrukkelijk afstand te nemen van deze plannen'. De milieuorganisaties vinden dat de gemeente Noord-Beveland 'op ongepaste wijze de in aantocht zijnde kustvisie' passeert.

De visie is een initiatief van de provincie en moet duidelijk maken wat in de toekomst qua bouwen nog wel en wat niet meer mag aan de kust. Het document moet eind dit jaar klaar zijn.

ZMF organiseert woensdagavond een discussie- en informatiebijeenkomst in aula van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland in Middelburg. Deze begint om 19.30 uur.