Zeeuwse Marlies Allewijn geeft gastles over oorlog

De uit Yerseke afkomstige auteur Marlies Allewijn gaf de afgelopen dagen acht gastlessen op verschillende scholen in Zeeland, waaronder bij het Odyzee college in Kloetinge. De lessen maken deel uit van de (inter)nationale herdenkingsweek Slag om de Schelde.

Allewijn is auteur van het boek ‘Ze was 16’, dat gaat over een zestienjarig meisje in de Tweede Wereldoorlog en een zestienjarig meisje van nu in Zeeland.

De gastles was een interactieve les, waarbij vragen werden gesteld waarover gediscussieerd kon worden. Ook kwamen er begrippen voorbij over de Tweede Wereldoorlog en de Slag om de Schelde, zoals Atlantikwall en rommelasperges, met de vraag of iemand de woorden kende.

Allewijn was verrast dat de leerlingen al zoveel wisten over de Slag om de Schelde en een groot deel van de woorden kenden.

Woordenquiz

Na de ‘woordenquiz’, had Allewijn vragen voor de leerlingen. ‘Wat zou jij doen als je in een oorlog leefde? Kun je gewoon nog naar school in tijden van oorlog? Zou jij bij het verzet gaan of neem je liever geen risico? En heb je wel eens over de oorlog gepraat met mensen die het hebben meegemaakt?'

De enthousiaste groep van twintig leerlingen discussieerde erop los en de jongens en meiden lieten graag hun mening horen. Als afsluiting las Allewijn een stuk voor uit haar boek. De klas luisterde in stilte en had de volle aandacht voor het verhaal.

Enthousiast

De leerlingen Timo, Kyllian, Robyn en Dorien vonden het een leuke en interessante les. “We weten nu meer over de Slag om de Schelde”, vertelt Kyllian. “Met het boek kun je je inleven in het verhaal”, vindt Timo. “Je leeft mee met hoe iemand zich voelt en je hebt het idee dat je echt weet hoe het toen was.”

“Het leukste vond ik het voorlezen uit het boek”, vertelt Robyn. Kyllian vond het praten over de oorlog juist boeiend. ‘’Ik ga het boek zeker lezen”, zegt Dorien. De rest sluit zich daarbij aan.

Allewijn vond het een geslaagde les. “Het is leuk om via een gastles meer te vertellen over de Slag van de Schelde aan deze doelgroep.” Elke groep kinderen reageert weer anders op de les, maar tot nu toe heeft Allewijn alleen nog maar positieve reacties gehad. “Deze groep is superenthousiast en ik heb genoten van de leuke respons.”

Tip de redactie