De brandweer van Rilland bestaat zeventig jaar. Het korps heeft dit jubileum gevierd met 24 oudgedienden. In zeven decennia is er veel veranderd, maar één ding is hetzelfde gebleven: de gezellige sfeer.

 

“Natuurlijk bestaat de brandweer in Rilland al veel langer dan zeventig jaar”, zegt oudgediende Harry Coremans. Hij was van 1967 tot 1995 lid van de vrijwillige brandweer.

“Zeventig jaar geleden is de vrijwillige brandweer opgericht met de komst van de gemotoriseerde pomp. Voor die tijd was men verplicht deel te nemen als er brand was en had je een paard en acht man nodig om de pomp draaiende te houden."

Toen Coremans net begon bij de brandweer reed de hulpdienst nog met de Commer-brandweerwagen, weet de oud-gediende nog. "We hadden geen water bij ons en geen ademlucht.” Tegenwoordig heeft de brandweerwagen van Rilland 2000 liter water bij zich en ademlucht.

Bezetting

“Veel mensen werkten in het dorp en daardoor hadden we bijvoorbeeld voor de dagbezetting genoeg korpsleden.” Dat is nu volgens ploegleider Peer Somers wel anders. Hij is sinds 2000 vrijwilliger bij de brandweer. “Er is weinig werkgelegenheid in het dorp en daardoor is voor ons de dagbezetting lastig." 

“Een van de grootste branden waarvoor ik ben uitgerukt was die van het oude gemeentehuis hier op het dorp", vertelt Somers. "Tegenwoordig zijn er gelukkig weinig woningbranden. We rukken vaak uit voor auto-ongelukken, aangezien ons dorp dicht bij de A58 ligt. Dat soort dingen gaat je niet in de koude kleren zitten.”

Handzaag

Ook bij oudgediende Coremans staan ernstige ongevallen in zijn geheugen gegrift. “Zo verongelukte er een Amerikaans gezin op de Oude Rijksweg,” vertelt hij. “Twee ouders, een baby en de grootouders botsten tegen een vrachtwagen. De ouders en grootouders waren op slag dood en de baby overleed op weg naar het ziekenhuis."

Omdat de brandweerlieden nog geen hydraulisch gereedschap en scharen hadden in die tijd moesten ze het autowrak onder een zeil naar de kazerne brengenm vertelt Coremans. "Daar hebben we de lichamen met een handzaag uit het wrak gehaald. Dit soort trieste gebeurtenissen blijven je bij.”

Er is in de loop der jaren veel veranderd en verbeterd qua technologie en uitrusting voor de brandweerlieden. “Eind volgend jaar krijgen we een nieuwe brandweerwagen waarmee we veilig met vier man kunnen uitrukken,” aldus Somers. “Dit komt onder andere doordat we bij deze wagen de pomp op afstand kunnen bedienen.”

Een ding is volgens Somers en Coremans niet veranderd en dat is de sfeer binnen het korps. “De gezelligheid is er nog altijd. We houden ook wel van een feestje, dus we hebben het 70-jarig bestaan met z’n allen gevierd. Het was leuk om alle oudgedienden weer te zien.”