In dorpshuis De Vroone in Kapelle vindt zaterdag (5 november) een fancy fair plaats voor het goede doel.

De Rotaryclub Goes-Reimerswaal zamelt geld in voor een nieuwe operatiekamer voor het ziekenhuis in de Oegandese stad Kumi. Dit project kost zo’n 275.000 euro.

“Het geld wordt goed besteed”, vertelt Rotary-lid Bas van Fraassen. Deze oud-orthopedisch chirurg van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) behandelt al jaren patiënten in het Afrikaanse hospitaal. “Je ziet kinderen weer lopen.”

De Rotaryclub Goes-Reimerswaal besloot vorig jaar geld in te zamelen voor het ziekenhuis in Kumi. De komende jaren hoopt de club, samen met allerlei andere organisaties, zoals verschillende Rotary-afdelingen, zoveel mogelijk geld bij elkaar te brengen voor de vernieuwing.

“De operatiekamer is dringend aan renovatie en modernisering toe”, vertelt Van Fraassen. Het ziekenhuis in Kumi is een regionale voorziening met driehonderd bedden, illustreert de gepensioneerde chirurg. “Het is vergelijkbaar met het ADRZ. Het ziekenhuis bedient een regio met circa anderhalf miljoen mensen.”

Klompvoetjes

Het Rotary-project omvat naast de renovatie ook scholing van de ziekenhuismedewerkers. Sinds zeven jaar gaan vanuit de Nederlandse Orthopedische Vereniging chirurgen, onder wie Van Fraassen, naar Kumi om operaties te verrichten en kennis te delen.

“Tijdens zo’n missie zien we samen met de lokale artsen zo’n honderd tot honderdvijftig patiënten op de poli. We voeren tussen de vijftig en tachtig operaties uit.”

Het team behandelt onder meer veel kinderen met klompvoetjes, chronische botinfecties en ernstige O- en X-benen. “Aangeboren klompvoeten worden in Nederland de volgende dag behandeld. In driekwart van de gevallen is er geen operatie nodig. In Kumi zien we zelfs kinderen van al twaalf jaar met klompvoeten.”

Schrijnend

In ontwikkelingslanden is de gezondheidszorg lang niet zo goed als in de westerse wereld. “Zo is er geen ziektekostenverzekering. Dan is zorg duur, zeker wanneer je maar een of twee euro per dag verdient. Ook zijn er veel minder ziekenhuizen dan in Nederland. Die zijn bovendien vaak karig uitgerust en specialistische zorg is schaars. In Nederland is er een orthopedisch chirurg beschikbaar op 15.000 mensen, in Oeganda is dat op twee miljoen mensen.”

Van Fraassen maakt schrijnende situaties mee, maar het gevoel dat zijn hulp toegevoegde waarde heeft overheerst, vertelt hij. “Je ziet kinderen weer lopen. En het voelt niet als druppel op een gloeiende plaat, omdat we ook kennis overdragen. Zo waarborgen we de continuïteit. Heel langzaam zie je verbetering.”

In september hield de Rotaryclub Goes-Reimerswaal de eerste actie voor haar nieuwe goede doel, een mosselfeest in Yerseke. De komende tijd vinden er meer activiteiten plaats. “Zodra we een substantieel deel van het benodigde bedrag binnen hebben, willen we beginnen met de bouw. Hopelijk is dat in de loop van 2017.”

Ook de Rotaryclub van Kumi en de ziekenhuisorganisatie zelf investeren in de nieuwe operatiekamer. “Het ziekenhuis regelt onder meer stenen, zand en cement.”

Fancy fair

Tijdens de fancy fair is er zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur van alles te doen in De Vroone. Jong en oud kan zich vermaken met een rommelmarkt, spelletjes, boekenmarkt en versnaperingen. Bezoekers kunnen ook een baksteen doneren. Dan komt hun naam op een steen voor de renovatie te staan.