Onkruid bestrijden zonder chemicaliën is minder duur dan de gemeente Reimerswaal vreesde. Dat concludeert ze nu het eerste chemievrije onkruidbestrijdingsseizoen afloopt. 

De gemeente voorziet dat ze over 2016 ruim 70.000 euro minder extra kosten heeft aan de nieuwe werkwijze dan verwacht. Reimerswaal noemde 2016 een proefjaar voor de nieuwe manier van werken en dat wordt 2017 ook, vertelt wethouder Jaap Sinke.

"De balans opmaken kunnen we pas als we een jaar of drie bezig zijn. Maar de ervaringen vallen tot nu toe mee. Chemievrij werken blijkt minder extra te kosten dan we dachten."

Daarbij heeft meegespeeld dat het weer dit najaar gunstig is en de eerder gebruikte chemische middelen nog doorwerken, aldus de gemeente. Ook heeft ze de frequentie van het bestrijdingswerk te hoog ingeschat. "Daarnaast blijkt dat tegelijkertijd de straten vegen en onkruid bestrijden efficiënter is."

Zonder chemische middelen onkruid weghalen is duurder – want arbeidsintensiever – dan het onkruid 'eenvoudig wegspuiten', maar Reimerswaal wil volgens Sinke niet tornen aan het onderhoudsniveau. "We zouden het niveau kunnen verlagen, maar we hebben er bewust voor gekozen dat het niet minder moet worden."

Rommel

Als de gemeente minder onkruid zou weghalen, vervuilt het straatbeeld en dat wil ze niet. "Afval hoopt zich dan gemakkelijker op, want rommel trekt rommel aan."

Voor het beste onkruidbeheer moet de inrichting van de openbare ruimte afgestemd worden op de chemievrije werkmethoden. De komende jaren moet in de praktijk blijken welke manieren van werken het beste zijn.

Momenteel is de markt volop in ontwikkeling. Zo worden machines doorontwikkeld en werkmethoden geoptimaliseerd. Reimerswaal verwacht dat de chemievrije middelen de komende jaren langzaam maar zeker minder gaan kosten.

Bewustwording

De gemeente brengt de opgedane ervaringen in 2017 verder in de praktijk. Ze onderzoekt daarbij ook of bij de bestrijding van onkruid mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet kunnen worden.

Reimerswaal blijft werken aan het creëren van bewustwording bij inwoners over het verbod om bestrijdingsmiddelen in de openbare ruimte te gebruiken, om zo de drinkwaterkwaliteit te verbeteren.

Het platform 'Schoonwater voor Zeeland' neemt het initiatief voor een campagne door heel Zeeland, waarbij onder meer scholen worden bezocht en prijsvragen over chemievrij beheren van particuliere eigendommen worden uitgeschreven.