Het havenplateau bij het strandje van Colijnsplaat krijgt een bankje dat deel uitmaakt van de Liberation Route Europa.

“Als het lukt met de vergunningen, hopen we het bankje nog dit jaar te kunnen realiseren”, vertelt de Noord-Bevelandse gemeentearchivaris Gerard de Fouw. Noord-Beveland draagt financieel bij aan de plaatsing van de bank.

Het bankje staat straks bij de picknicktafel op de fietsroute langs de Oosterschelde. De gemeente Noord-Beveland geeft toestemming voor de plaatsing voor de bank, als onderdeel van de Liberation Route Europa. Die maakt belangrijke gebeurtenissen tijdens de bevrijding van Europa in 1944 en 1945 zichtbaar in het landschap.

“Voor Noord-Beveland is Colijnsplaat een logische keuze voor de plaatsing van de bank, omdat hier oorlogshandelingen hebben plaatsgevonden”, licht De Fouw toe.

Bij de bank kunnen passanten straks het verhaal lezen van luitenant Havelaar. Hier hebben gevechten plaatsgevonden tussen de Duitsers en de Prinses Irenebrigade, die Colijnsplaat en omgeving moest verdedigen. Onder meer luitenant Havelaar is hierbij gesneuveld. Naar hem is ook een straat vernoemd in het dorp.

Bevrijding

De Liberation Route Europa ‘begint’ op de stranden van Normandië waar de geallieerde soldaten op 6 juni 1944 begonnen aan de bevrijding van het continent. In West-Europa verrijzen tot en met 2018 punten waar zich in de maanden daarna belangrijke gebeurtenissen hebben afgespeeld.

In Zeeland komen er 136 van deze punten. Ze hebben de vorm van meerpalen waar bezoekers naar informatie en verhalen kunnen luisteren over de Tweede Wereldoorlog. Het is een mix van militaire gebeurtenissen en verhalen van burgers.

Onder meer bij het nieuwe bankje in Colijnsplaat komt een QR-code beschikbaar waarmee belangstellenden via hun mobiele telefoon meer informatie over de plaatselijke historie kunnen lezen.