Leerlingen uit groep acht in Yerseke zijn volop bezig in de kindergemeenteraad van Reimerswaal. Speeltuin de Bekhof in Yerseke wordt vernieuwd en de leerlingen mogen een ontwerp maken.

Die schetsen presenteren ze als fracties in een heuse kinderraadsvergadering op woensdag 16 november.

Ter voorbereiding op hun nieuwe functie bezochten de leerlingen van de Kerstenschool, Het Kompas en Parelmoer het gemeentehuis in Kruiningen. Burgemeester Piet Zoon legde hen onder meer uit wat een gemeenteraad is en wat een gemeente allemaal doet.

Na zijn welkomstwoord mochten enkele leerlingen de ambtsketting van de burgemeester omdoen. Daarna kregen de kinderraadsleden een rondleiding door het gemeentehuis en uitleg over wat de kindergemeenteraad inhoudt en welke opdracht zij krijgen.

Voor de kinderraadsvergadering vormen de groepen acht van de basisscholen ieder een fractie. "Wij hebben met de gemeenteraad het besluit genomen dat speeltuin de Bekhof aan vervanging toe is en vinden het belangrijk dat de kinderen hier ook zeggenschap in krijgen", vertelde Zoon.

Animo

Om de fracties te kiezen, kan er bijvoorbeeld gestemd of geloot worden. "Ik zou graag in de fractie willen", vertelt de 11-jarige Jesper Minnaard van Parelmoer. "Ik wil graag anderen kinderen blij maken met het idee dat wij hebben verzonnen. Zelf vind ik een glijbaan belangrijk en kinderen moeten natuurlijk veilig kunnen spelen. Als je ons zelf laat meebeslissen over de speeltuin, is er na de opening meer animo voor, denk ik."

Als de fractie is gekozen, maakt elke klas een ontwerp en bedenkt waarom zij voor dit ontwerp heeft gekozen. Hierover maken ze een presentatie waarmee de kinderen op 16 november de andere fracties moeten overtuigen dat hun idee het beste is.

Iedere fractie krijgt een eigen leverancier voor hun plan. "Ik hoorde honderd keer het woord leverancier, maar wist niet wat dat was", lacht de tienjarige Mila Montemaggi van Parelmoer.

"De burgemeester heeft het uitgelegd en ik denk dat de leverancier ook belangrijk is. Mijn moeder is veganist en ik probeer dat ook zoveel mogelijk te zijn, dus ik vind het belangrijk dat de speeltuin en de toestellen duurzaam en milieuvriendelijk zijn. Daarnaast moet er in de speeltuin genoeg te doen zijn voor hele kleine kinderen. Zij maken er meer gebruik van dan wij."

Debatteren

Als het plan helemaal is uitgewerkt en de tekeningen voor de speeltuin zijn gemaakt houden de vier fracties op 16 november een echte raadsvergadering waarin ze hun plan presenteren en debatteren over de nieuwe speeltuin. Daarna wordt er gestemd op de verschillende ontwerpen en het beste plan wordt uitgevoerd.