In het kader van het project dementievriendelijk Rilland leren kinderen van basisschool de Horizon over dementie en hoe zij daarmee kunnen omgaan. Donderdag 20 oktober is er een tentoonstelling in de Kinderboekenweek met het thema 'Voor altijd jong'.

"Ik had iets anders verwacht bij het thema Voor altijd jong", lacht de 10-jarige Roos Terpstra bij de les over dementie. "Mijn overgrootoma had dementie en is daaraan ook indirect overleden. Ik vond het heel moeilijk dat ze mij, haar eigen kleinkind, op den duur niet meer herkende." Roos werd daar wel eens een beetje boos van. "Maar dat werkt averechts."

Soms gaan mensen met dementie terug naar hun jeugd, weet Roos ook. "Dat is een beetje gek. Tijdens de les hebben we geleerd hoe we kunnen omgaan met iemand met dementie. Zo hebben we geleerd dat ze vaak een SOS-bandje om hun pols dragen. Daarop staat waar ze wonen of een telefoonnummer dat je kunt bellen." 

Lessen

Roos vond de les belangrijk. "Omdat kinderen voor ouderen misschien toegankelijker zijn en ze minder snel bang worden als wij ze helpen."

Tijdens de les kregen de kinderen een filmpje te zien over dementie. Hierin is verteld hoe dementie ontstaat en wat er gebeurt met hersenen. Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziekten, zoals Alzheimer.

"Voor de les dacht ik dat een dement iemand de hele dag in een stoel voor zich uit zit te staren en weinig mensen of dingen herkent. Nu heb ik geleerd dat het langzaam ontstaat en mensen zelf vaak niet doorhebben dat ze dement zijn. Ik dacht dat alleen bepaalde mensen dementie kunnen krijgen, maar iedereen kan het krijgen."

Tentoonstelling

Donderdag is er op de school een tentoonstelling in het kader van de Kinderboekenweek met het thema ‘Voor altijd jong’. Hiervoor maakten de leerlingen een poster of stripverhaal of schrijven een verhaal over dementie. De tentoonstelling is te bezichtigen tussen 17.30 en 18.30 uur in de school aan de Cromvlietstraat.

"We laten op deze manier zien wat wij kunnen doen als we iemand tegenkomen die dementie heeft", zegt Roos. Dit kan een opa of oma zijn, maar ook een vreemde.

Aan de slag

De leerlingen kregen tips en daarmee gingen ze aan de slag voor de tentoonstelling. "Ik ken zelf niemand met dementie", vertelde Siebe.

"Ik denk dat ik het nu wel beter zou herkennen. Eén van de tips is dat je mensen met dementie bijvoorbeeld kunt helpen de weg naar huis te vinden of in een gesprek hen kunt helpen de juiste woorden te vinden. We hebben ook geleerd dat ze niet zelf mogen koken en dat ze dingen niet expres vergeten. Je mag dus nooit boos worden en je moet goed voor hen zorgen, want dat kunnen ze niet meer zelf."