Burgemeester Piet Zoon neemt langer waar in Reimerswaal

Piet Zoon blijft voorlopig waarnemend burgemeester van Reimerswaal. Commissaris van de koning Han Polman heeft de gemeenteraad van Reimerswaal deze week laten weten dat hij uiterlijk in maart weer met de Reimerswaalse fractievoorzitters in overleg treedt over de openstelling van de burgemeestersvacature. 

Het besluit van de commissaris van de koning is genomen ‘met het oog op verdere concretisering en uitvoering van de agenda voor verbetering’, zoals geadviseerd door Geert Jansen in zijn rapport van 10 februari, laat de provincie in een persbericht weten.

Jansen, voormalig commissaris van de koningin in Overijssel, had als externe gesprekspartner vertrouwelijke gesprekken met de Reimerswaalse fractievoorzitters over de benoemingsprocedure voor de nieuwe burgemeester.

Hij constateerde dat de bestuurlijke verhoudingen in de gemeente zodanig onder druk staan dat zij evenwichtige besluitvorming soms in de weg staan. Daarom is Zoon als waarnemer aangesteld om te werken aan de spanningen tussen de gemeenteraadsleden en tussen de gemeentelijke bestuursorganen in het gemeentehuis.

Duale stelsel

Zoon wil ook het duale stelsel, dat onvoldoende tot uitdrukking komt door de dominante coalitie, verbeteren.

Na overleg met de fractievoorzitters, wethouders en waarnemend burgemeester heeft Polman de Minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties verzocht de burgemeestersvacature in Reimerswaal nog niet open te stellen. De minister heeft hiermee ingestemd.

Tip de redactie