Peter Oreel uit Yerseke naar wk oestersteken

Op de horecabeurs in Maastricht is de 53-jarige Peter Oreel uit Yerseke Nederlands kampioen oestersteken geworden. Hiermee heeft hij zich gekwalificeerd voor het EK in Zweden later dit jaar en het WK in Ierland in 2017. “Ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen”, vertelt Oreel.

De Yersekenaar doet al jaren mee aan de wedstrijden. "Ik stond na de voorrondes negende in het klassement", blikt de kersverse kampioen terug.

Om zich te kwalificeren voor het Nederlands kampioenschap heeft Oreel eerst meegedaan aan drie voorrondes. “Van de zestig deelnemers zijn uiteindelijk twaalf oesterstekers doorgegaan naar het NK in Maastricht.”

Oestersteken, oftewel het openmaken van oesters, is een heuse sport. Het is populair in landen, zoals Zweden en Ierland, maar ook in Nederland wordt de sport steeds populairder. "Steeds meer mensen kennen het en steeds meer jongeren, met name jongens, doen mee aan de kampioenschappen."

Veel oefenen is nodig om een hoog niveau te bereiken, zegt Oreel, die voor zijn werk bij de Oesterij in Yerseke veel oesters opent. "Oestersteken vergt techniek, maar als je het eenmaal kunt, verleer je het niet meer.”

Bonusseconden

Bij oestersteken is het de bedoeling om dertig platte oesters zo snel mogelijk open te maken. "De oesters mogen geen gruis bevatten, ze moeten los in de schelp liggen, ze mogen niet omgedraaid worden en het vlees moet intact zijn, anders levert dit strafseconden op."

Deelnemers kunnen ook bonusseconden verdienen. "De oesters worden gepresenteerd op een plateau in vijf rijen van zes. Alles moet zo snel mogelijk, je pakt dus met je linkerhand een nieuwe oester, terwijl je met je rechterhand de oester netjes op de schaal legt. Deze punten heb je nodig om hoog te eindigen. Mijn eindtijd was 3:12 minuten en dat leverde mij geheel onverwacht de eerste plaats op."

Door het winnen van het NK heeft Oreel zich gekwalificeerd voor het EK in Zweden en het WK in Ierland. "In deze landen is het oestersteken immens populair en is het een echt mediaspektakel. De sfeer is er altijd geweldig."

Het competitie-element van deze wedstrijden spreekt Oreel het meeste aan. "Al strijden we niet echt tegen elkaar, maar juist met elkaar. We zijn eigenlijk een grote vriendengroep en dat maakt het extra leuk. De laatste keer dat ik voor de wereldbeker meedeed ben ik vijftiende geworden. Dit jaar gaan we natuurlijk proberen om de top tien te halen."

Tip de redactie