Laatste feestweekeinde Hansweert voor jarig kanaal komt eraan

In Hansweert begint vrijdag (14 oktober) het laatste van de vier feestweekeinden ter ere van het 150-jarig bestaan van het Kanaal door Zuid-Beveland. In het dorp vindt een kermis en foodtruckfestival plaats. Op zaterdag is er vanaf 20.30 uur een vuurwerkshow.

Na ‘Muziek’ (mede in het kader van het 130-jarig bestaan van de Hansweertse muziekvereniging Scheldegalm), ‘Op en rond het Kanaal’ (met aandacht voor alle bedrijvigheid) en ‘Jong&Oud’ (met aandacht voor de geschiedenis van het dorp Hansweert zelf, foto) begint nu het vierde themaweekeinde.

Het Kanaal door Zuid-Beveland is geopend op 11 oktober 1866 en op 15 oktober 1866 voer het eerste schip erdoorheen. Het kanaal heeft Hansweert voorspoed, maar ook tegenslag gebracht.

‘Om te laten zien dat het dorp veerkrachtig genoeg is om de tegenslagen van de laatste decennia op te vangen vieren we dit weekeinde feest met een kermis, vuurwerk en foodtruckfestival’, aldus de organisatie. ‘Want zonder kanaal was er geen Hansweert geweest.’

De kermis is vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 oktober te vinden in het dorpshart. ‘Bijzonder is dat de meeste kermisexploitanten een jarenlange band hebben met het dorp. Zo stonden de voorouders van Christian Witte, de exploitant van de autoscooter, al in 1912 voor het eerst op de Hansweertse kermis en woonden ook in het dorp.’

Foodtrucks

Op zaterdag is er om 20.30 uur een vuurwerkshow, aangeboden door de gezamenlijke kermisexploitanten. Het vuurwerk wordt afgestoken vanaf de voormalige middensluis. Het publiek kan er het beste van genieten vanuit de Berkellaan.

Waar vroeger binnenvaartschepen werden geschut ligt nu een evenemententerrein. Op dit veld, de Binnenhaven, aan de rand van de dorpskern vindt zaterdag en zondag een foodtruckfestival plaats. Vanuit veertien foodtrucks worden allerlei gerechten verkocht. Op zaterdag is het festival van 13.00 tot 22.00 uur en op zondag van 13.00 tot 20.00 uur.

Het foodtruckfestival biedt ook muziek. Zo treden zaterdagmiddag dj No Limit en ’s avonds Champagne Charlie op. Op zondagmiddag zijn er optredens van Juanita en het akoestische duo Sense.
Bollo en Birry vermaken beide dagen de kinderen.

Tip de redactie