Rugbytalent Noah de Wild uit Wemeldinge wil naar buitenland

De 16-jarige Noad de Wild uit Wemeldinge werkt hard aan zijn rugbycarrière. Hiervoor is hij richting Amsterdam verhuisd om een speciaal schoolprogramma te volgen.

Bij rugby staat het afpakken van de bal centraal en daarbij is duwen, trekken en tackelen toegestaan. Noah de Wild begon zo’n zes jaar geleden met deze balsport en is er inmiddels verslaafd aan. "Mijn broer zat op rugby en toen ben ik eens gaan kijken. Ik was meteen verkocht."

Hoger niveau

Na jaren in Goes bij rugbyvereniging Tovaal gespeeld te hebben, was Noah toe aan een hoger niveau. "Sinds dit jaar speel ik in de eerste divisie, de zogeheten Cup."

Inmiddels is de Wemeldingenaar voor zijn sport richting Amsterdam verhuisd. "Hier volg ik een speciaal trainingsprogramma bij het Nederlandse rugbyteam, waar ik drie keer per week train. Daarnaast train ik een keer per week bij ‘t Gooi."

Noah speelt met het Nederlandse team interlands voor rugby’ers onder de achttien jaar. "We zijn al uitgekomen tegen Wales en België. Ik ben ook hard aan het trainen om te kunnen meedoen met de Worldcup in 2023." In 2019 wordt die gehouden in Tokyo, maar dan is Noah nog te jong.

Knokpartijen

Rugby is een fysiek harde sport met veel ‘knokpartijen’, maar het is volgens Noah één van de meest gemoedelijke sporten.

"Je wordt getackeld of je tackelt een ander, je springt boven op elkaar en je doet er alles voor om te winnen. Daarna geven we elkaar een hand en lachen we met elkaar. Ook gaan we, ondanks het fysieke deel, respectvol om met elkaar en dat maakt rugby ook zo’n leuke sport. De sfeer in de stadions is altijd gezellig."

Noah hoopt later in de hoogste klasse bij de senioren te gaan spelen, vergelijkbaar met de eredivisie in het voetbal. "Hiervoor wil ik het liefst naar het buitenland, zoals bijvoorbeeld naar Frankrijk, om bij een hoge club te spelen."

Tip de redactie