Goes zet toekomst museum op het spel

Als de Goese gemeenteraad de voorgestelde bezuiniging op het Historisch Museum De Bevelanden (HDMB) 'in welke orde van grootte dan ook' overneemt kan het museum aan de Singelstraat in Goes niet langer doorgaan zoals nu. 

Dat zegt het bestuur van de stichting Musea De Bevelanden in een open brief.

Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs voorgesteld om in 2018 25.000 euro en vanaf 2019 50.000 euro te besparen op de gemeentelijke bijdrage. "Op dit moment heeft het museum al een jaarlijks tekort, ondanks alle inspanningen om de inkomsten te vermeerderen en alle besparingen die in materiële en personele sfeer al zijn bereikt", schrijft het bestuur.

Als de gemeenteraad het voorstel toch overneemt verliest het museum sowieso zijn registratie, een kwaliteitsnorm. Het zou dan verder kunnen gaan als oudheidskamer, zoals het Oosterscheldemuseum in Yerseke.

Ontmanteling

Als dit niet gewenst is, dan "rest een zorgvuldige afbouw van het personeel en de feitelijke ontmanteling van het museum zelf". 

Het stichtingsbestuur waarschuwt dat de kosten er dan niet minder op worden, omdat de gemeente nog steeds een zorgplicht heeft voor de collectie.

Tip de redactie