Bert van Hedel (63) uit Kruiningen werkte bijna veertig jaar bij de Koninklijke Marechaussee. Zijn baan bracht hem onder meer in Bosnië en Afghanistan, waar hij ingrijpende dingen heeft gezien. Daardoor kampt de inmiddels oud-militair nog steeds met psychische klachten. De toekenning van het Draaginsigne Gewonden voelt daarom als erkenning voor de Kruiniger.

Burgemeester Piet Zoon van Reimerswaal reikte de onderscheiding vorige week uit in het gemeentehuis in Kruiningen. "Ik vind het bijzonder dat ik dit mag doen", zei de burgervader tegen Van Hedel.

Het Draaginsigne Gewonden is een teken van respect voor en dank aan militairen en veteranen die lichamelijk of psychisch gewond zijn geraakt door hun militaire inzet. Zij moeten zelf een aanvraag indienen voor het insigne bij het Ministerie van Defensie en niet iedereen komt ervoor in aanmerking. "Ik heb er hard voor moeten vechten", vertelde Van Hedel.

Tijdens zijn 38 jaar bij de Koninklijke Marechaussee werd Bert van Hedel in 2002 en in 2006/2007 uitgezonden naar Bosnië. Daar werd hij geconfronteerd met de gevolgen van oorlog voor een land, bedreigingen en andere gevaarlijke situaties.

Tal van militairen kwamen om of raakten gewond. Ook kregen velen psychische klachten. Tot die laatste groep behoort ook Van Hedel. Voordat die problemen zich openbaarden, werd hij in 2009 naar Afghanistan uitgezonden.

Vooral deze missie veranderde zijn leven ingrijpend. Hij heeft alle Nederlandse troepen bezocht en veel leed gezien, bij zowel burgers als militairen.

Kasplantje

Naast veteranenzorg is ook erkenning van groot belang om deze zware periode een plekje te kunnen geven, stelde burgemeester Zoon. Het Draaginsigne Gewonden, dat de tekst 'Gewond, maar niet verslagen' draagt, staat symbool voor die erkenning.

Zo voelt het ook voor Van Hedel, zei de oud-militair. Daarnaast heeft hij baat bij veteranenzorg en maakte een hulphond zijn leven aangenamer. "Het gaat slecht met me", vertelde Van Hedel dinsdag. "Ik word sinds 2010 behandeld en ben een jaar opgenomen geweest. Nu spreek ik iedere week met een psychiater."

Op het eerste gezicht is niet te zien dat de Kruininger posttraumatische-stressstoornis (PTSS) heeft, zegt hij zelf, maar zijn omgeving merkt het des te meer. Hij kampt met gevoelens van angst en onveiligheid. "Soms durfde ik de straat niet op. Maar door de medicatie werd ik een kasplantje."

Familie

Van Hedel bezoekt iedere week het inloophuis voor veteranen in Kruiningen. Het contact met lotgenoten helpt hem. "Je hoeft niet te praten, een blik zegt al genoeg."

René en Els de Vos, de initiatiefnemers van het inloophuis, hebben een hechte band met Bert van Hedel en zijn vrouw en zij waren ook aanwezig bij de uitreiking. Zij pleitten bij de burgemeester voor meer voorzieningen voor militairen en veteranen. "Er zijn wel initiatieven in Zeeland, maar die zijn niet iedere dag open", zei René de Vos. "In geval van nood kunnen mensen 24 uur per dag bij ons terecht."

Ondanks zijn klachten heeft Bert van Hedel geen spijt van zijn loopbaankeuze. "Ik ben van mijn zeventiende tot mijn 57e militair geweest. Het is mijn leven. Je hebt allemaal dezelfde normen en waarden, daardoor is het één familie. Als ze me zouden bellen, stap ik morgen weer op het vliegtuig."