Inwoners, bedrijven, instellingen en organisaties op de Bevelanden, Schouwen-Duiveland, Tholen en Walcheren met ideeën om de leefbaarheid te verbeteren, kunnen vanaf maandag 17 oktober een aanvraag indienen voor een subsidie uit Europa. 

De provincie stelt dan het zogeheten Leader-programma van het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) open.

Er ligt voor Midden-Zeeland 1,6 miljoen euro klaar. Met bijdragen van de provincie en gemeenten kan dat groeien tot een totaal van 5,6 miljoen euro. "Het wordt nu spannend", zegt Ad Schenk, die als wethouder van de gemeente Borsele voorzitter is van een actiegroep die mensen helpt met  hun aanvragen.

Robuust

Volgens hem zijn er inmiddels zo’n tien aanvragen klaar om te worden verstuurd. "We willen robuuste projecten, waarin ondernemers en organisaties samenwerken en zo iets doen voor het platteland. Een ondernemer kan iets alleen doen, maar je kunt er beter meer mensen bij betrekken, zodat het echt kans van slagen heeft."

Ondergrens

De aanvragen moeten te maken hebben met de thema’s levende landbouw, samenwerking in de vrijetijdssector en initiatieven in het kader van leefbaarheid.

In de eerste ronde is een bedrag van 300.000 euro beschikbaar.

Per project wordt maximaal 150.000 euro toegekend. Er is een ondergrens van 20.000 euro.