Vanwege de mogelijke risico’s voor de gezondheid verwijdert VV Krabbendijke de rubberen korrels van haar kunstgrasveld. Door het nieuws dat de korrels wellicht kankerverwekkend zijn, besloten deze week al meerdere clubs niet meer te spelen op hun kunstgrasvelden. Krabbendijke is de eerste Zeeuwse club die de korrels weghaalt.

Het televisieprogramma Zembla besteedde woensdag aandacht aan de mogelijke gezondheidsrisico’s voor sporters van kunstgrasvelden die ingestrooid zijn met rubberen korrels. Dat leidde in het hele land tot onrust.

‘De rubberen korrels voor kunstgrasvelden moeten voldoen aan wettelijke normen’, schrijft de gemeente Reimerswaal in reactie op de onrust op haar website.

‘Het voetbalveld in Krabbendijke is volgens de normen van de voetbalbond KNVB aangelegd. De KNVB vertrouwt daarbij op onderzoek uit 2008 van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, redactie). Vooralsnog wijst dat onderzoek uit dat er geen gezondheidsrisico’s zijn voor sporters.’

Reimerswaal laat weten dat de Europese Commissie onderzoek laat uitvoeren naar de samenstelling van de stoffen van het rubbergranulaat, dat in de korrels voor kunstgrasvelden zit, en de effecten hiervan op de gezondheid van mensen. ‘De resultaten worden rond februari 2017 verwacht.’

Paniekvoetbal

De gemeente Reimerswaal stelt de mogelijke risico’s zeer serieus te nemen. Dat doet de gemeente Kapelle ook, laat sportwethouder Jon Herselman weten.

“VV Kapelle heeft een kunstgrasveld dat ingestrooid is met rubberkorrels. Wij vinden het belangrijk dat er zo snel mogelijk vervolgonderzoek wordt gedaan naar de mogelijke gezondheidsrisico’s.”

Maandag vindt er overleg plaats tussen het RIVM, de KNVB, Vereniging Sport en Gemeente en kunstgrasfabrikanten. “De bevindingen uit het programma Zembla worden hier besproken", aldus Herselman. "Ik deel de zorgen die leven en volg de ontwikkelingen, maar laten we geen paniekvoetbal spelen.”