De gemeente Kapelle onderzocht de afgelopen maanden de mogelijkheden voor vluchtelingenopvang in de gemeente, maar daarbij blijft het voorlopig. Omdat er minder vluchtelingen naar Nederland komen, is Kapelle voor nu niet in beeld voor een asielzoekerscentrum.

Eind september vond de Zeeuwse regietafel Vluchtelingenopvang plaats, een overleg met vertegenwoordigers van alle Zeeuwse gemeenten. Hierin is besproken wat de uitkomst van de Landelijke regietafel Vluchtelingenopvang betekent voor de gemeenten. Er is besloten dat er op de korte termijn geen nieuwe opvanglocaties komen in Zeeland, vanwege de verminderde toestroom van vluchtelingen.

De asielzoekerscentra in Middelburg en Goes bieden voorlopig voldoende capaciteit om mensen op te vangen. In 2019 en 2020 sluiten deze centra.

‘Het is wenselijk dat er asielzoekerscentra blijven in Zeeland’, schrijft de gemeente Kapelle woensdag in haar nieuwsbrief, ‘maar het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, redactie) kijkt eerst naar de meer stedelijke gebieden. Kapelle is daarbij niet in beeld.’

Grillig

Commissaris van de koning in Zeeland Han Polman geeft wel aan dat het belangrijk is dat alle gemeenten hun verantwoordelijkheid blijven nemen voor goede opvang van vluchtelingen. ‘Het verloop van asielinstroom kan immers zeer grillig zijn. Mocht het nodig zijn, dan moet ook de gemeente Kapelle kunnen schakelen.’