Vrijdag vindt de officiële opening plaats van de nieuwe brede school ’t Saamdeel in Kapelle.

De kinderen van de basisscholen de Moolhoek en ’t Honk zijn hun nieuwe schooljaar al begonnen in ’t Saamdeel, maar vrijdag is de officiële opening van het pand.

"Het is het op één na energiezuinigste schoolgebouw van Nederland", aldus de gemeente Kapelle. Kinderburgemeester Tessa van Oosten en wethouder Jon Herselman verrichten vrijdagmiddag de openingshandeling.

In ’t Saamdeel zijn ook Bibliotheek Oosterschelde, kinderopvangorganisatie Kibeo, GGD Zeeland, Centrum voor Jeugd en Gezin en een fysiotherapiepraktijk en logopediepraktijk gevestigd.

Wens

Met de opening van het gebouw gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. "Het concept voor een brede school voor Kapelle hing al in 2006 in de lucht”, aldus wethouder Jon Herselman. “Verschillende zaken kwamen toen samen. Allereerst waren de basisscholen op termijn aan nieuwbouw toe."

Eerder was er volgens Herselman het besef dat het inhoudelijke contact en de afstemming tussen de huidige kernpartners beter kon. "In onderwijsland wordt intensiever tussen verschillende disciplines samengewerkt. Als je dan met elkaar onder één dak zit, gaat samenwerken makkelijker."

Duurzaam

’t Saamdeel staat volgens de gemeente op de tweede plek van de Top 15 van energiezuinige scholen Nederland. De brede school is een klimaatneutraal gebouw. Dit betekent dat het energieniveau van het gebouw nul is.

Daarnaast streven de gebruikers ernaar om een afvalvrij gebouw te worden. Dit betekent dat er zo weinig mogelijk afval de school binnenkomt. Ouders worden bijvoorbeeld verzocht om hun kinderen geen pakjes drinken mee te geven, maar een beker of fles die weer mee naar huis gaat.

Afval dat het gebouw uitgaat, moet zoveel mogelijk hergebruikt kunnen worden. Om het afval goed te scheiden, staan daarom in de klaslokalen verschillende afvalbakken.

Dikkertje Dap

De openingshandeling is de onthulling van het kunstwerk van Dikkertje Dap op het schoolplein. In 2013 werd het vorige, bronzen beeld van Dikkertje Dap gestolen bij de bibliotheek in Kapelle.

Vrijdag is ’t Saamdeel tussen 16.00 en 20.00 uur voor iedereen open om een kijkje te nemen.