Er komt geen asielzoekerscentrum bij ’s-Gravenpolder. 

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Borsele dinsdag besloten naar aanleiding van een brief van de landelijke regietafel over de opvang van asielzoekers.

Inwoners van ‘s-Gravenpolder en ‘s-Heer Abtskerke hebben dinsdagochtend een brief gekregen waarin het besluit wordt uitgelegd.

Het college zegt dat de hoge instroom en de Zeeuwse afspraken over het creëren van 2500 extra opvangplaatsen de twee pijlers waren onder het besluit een azc te laten bouwen bij 's-Gravenpolder.

Onzekerheden

Voor de zomer heeft het college vanwege onzekerheden over deze pijlers het besluit al uitgesteld tot december. "Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers kan ons nog steeds geen enkele garantie geven dat het azc bij 's-Gravenpolder nog nodig is", zegt wethouder Ad Schenk.

Mede daarom heeft het college besloten om er helemaal mee te stoppen.

Over de mogelijke komst van een azc voor maximaal 500 asielzoekers ontstond veel commotie in de dorpen. Burgemeester Jaap Gelok was de kop van Jut voor tegenstanders. "We wilden onze verantwoordelijkheid nemen, hebben onze nek uitgestoken, maar we hoeven niet per se een azc. Dit is geen opluchting voor mij", zegt hij. "Het heeft heel veel energie gekost, voor heel veel mensen. Mensen worden aan de schandpaal genageld als het niks is. Als we ooit weer verder gaan met dit proces, dan ligt er nog een hele zware opdracht om de noodzaak duidelijk te maken aan de bevolking."