250 gezinnen in Goes krijgen een uitnodiging om mee te doen aan het project 'Goes gezond, samen in beweging'.

De gemeente heeft een subsidie van 375.000 euro van het Fonds Nuts Ohra gekregen om de gezinnen met een lage sociaal-economische status gezonder te laten leven. Het project begint deze maand en duurt tot en met het einde van 2019.

Welzijnswerkers gaan de 250 gezinnen benaderen. Doel is om hun leefstijl blijvend te veranderen. De welzijnswerkers gaan persoonlijk met hen in gesprek, vertellen over de voordelen van een gezonde leefwijze en bewegen en proberen de ouders en met name de kinderen, door alle drempels weg te nemen, aan het sporten te krijgen.

Overgewicht

Uit onderzoek blijkt dat de gezinnen kampen met meerdere problemen. Velen hebben last van overgewicht, bewegen weinig, eten ongezond en roken en drinken meer dan gemiddeld. Desondanks vinden ze vaak niet dat ze een slechte gezondheid hebben.

Ook zitten er veel zorgmijders tussen, hebben de mensen een beperkte kans op de arbeidsmarkt, een klein netwerk en een laag zelfbeeld. "Ze weten vaak niet wat gezonde of ongezonde voeding is. Het heeft ook geen prioriteit, omdat ze niet zelden aan het overleven zijn op alle leefgebieden."

Werkwijze

Na 2019 wil de gemeente de aanpak combineren met de bestaande werkwijze van SMWO en het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Naast de 375.000 euro van het Fonds Nuts Ohra krijgt Goes ook 42.000 euro per jaar van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor 'Goes gezond, samen in beweging'.