Koningin Máxima bracht vrijdagochtend een bezoek aan het Zeeuwse Colijnsplaat en Zierikzee.

Het werkbezoek stond in het teken van aquacultuur, een sector waarin de provincie Zeeland koploper is en waarin de laatste jaren veel innovatieve ontwikkelingen te zien zijn. Commissaris van de koning, Han Polman, is trots op deze activiteiten en nodigde daarom de koningin uit om wat meer te vertellen over de duurzame aquacultuur.

Bij aanvang van het bezoek stelde Han Polman al dat Zeeland wellicht de meest innovatieve provincie is als het gaat om de aquacultuursector. Zij houden zich al jaren bezig met het kweken van planten en dieren die in het water leven, zoals mosselen en oesters.

"Dit gebeurd al jaren, maar nieuw is dat we dit op het land voortzetten", aldus Han Polman. Door de schelpdieren op een duurzame manier op land te kweken kan voldaan worden aan de wereldwijde behoefte, zonder dat de natuur daar de dupe van is.

Door bijvoorbeeld te werken met binnendijkse kwekerijen wordt overbevissing tegengegaan. Om met eigen ogen te zien wat dit precies inhoud, nam Koningin Máxima een kijkje bij Delta Farms Aquaculture.

Delta Farms

Het bedrijf in Colijnsplaat heeft een zagerkwekerij met enorme kweekvijvers. Zagers zijn een soort wormen die dienen als voedsel voor garnalen. Die worden in Colijnsplaat gekweekt en doorverkocht aan garnalenkwekerijen over de hele wereld.

Delta Farms is dit jaar nog uitgebreid van acht naar elf bassins, maar kan de vraag naar zagers nog steeds niet volledig aan. Daarnaast worden er zeepieren gekweekt die gebruikt worden voor de farmaceutische industrie. De koningin werd rondgeleid door vader en zoon Meijering.

Zoon Jaap vertelde onder andere over de farmaceutische werking van de zeepier. "Er is ontdekt dat hemoglobine in het bloed van een zeepier veel meer zuurstof kan vervoeren dan de rode bloedlichaampjes van een mens."

Momenteel lopen diverse onderzoeken en worden testen gedaan, maar de uitkomsten hiervan zijn tot dusver veelbelovend. De meest baanbrekende toepassing zou HEMO2life zijn, een vloeistof met wormmoleculen die de bruikbaarheid van organen voor transplantatie fors verlengt: van de huidige 24 uur tot maximaal 4 weken.

Zierikzee

Na het bezoek aan Colijnsplaat vertrok de koningin per traditionele mosselkotter naar de haven van Zierikzee waar ze ontvangen werd door burgemeester Gerard Rabelink.

Na een tiental mensen uitgezwaaid te hebben in de haven kreeg Hare Majesteit aan boord alles te horen over de verschillende methoden van mosselkweek, mosselzaadinvanginstallaties en het belang van de mosselsector voor de Zeeuwse economie.

Het werkbezoek van de koningin werd afgesloten met een bezoek aan het Pontes Pieter Zeeman College in Zierikzee. Daar werden nog eens drie thema's binnen de aquacultuur uitgelicht: onderwijs, innovatieve ontwikkelingen en oestersector.

Zo kreeg de koningin een rondleiding door de keuken van de Zilte Academie Zeeland waar leerlingen les krijgen en samen met chefs streetfood bereiden.

Zilte Academie Zeeland

Drie leerlingen lieten onder leiding van chef Tim Gelsomino van Bru17 uit Bruinisse zien hoe je een schol, een makreel en een rode poon fileert. "Ja, het was best spannend", vertelt Gelsomino na afloop. De leerlingen waren al ruim een uur aan het fileren toen de koningin kwam dus de snelheid zat er al wel lekker in.

"De koningin vroeg nog hoe het zit met de ingewanden van een vis, maar die blijven bij deze vissen allemaal in de vis tot ze aan land komen. Vroeger gingen de ingewanden er meteen aan boord al uit, maar zo blijft de vis langer vers."

Swen Brasser en Dylan Snijder kregen de eer om de koningin te laten zien hoe je oesters moet steken. Dit wilde de koningin zelf ook eens proberen, maar met weinig succes. Dylan mocht de koningin een handje helpen en stak het eerste deel, waarna de majesteit zelf het werk met succes kon voltooien.