Het Taalhuis Oosterschelde wordt woensdag 8 september, tijdens de Week van de Laaggeletterdheid, geopend. Wethouder André van der Reest van de gemeente Goes geeft het startschot in de bibliotheek in Goes. 

Het taalhuis is een initiatief om laaggeletterdheid zo veel mogelijk te voorkomen. Bibliotheek Oosterschelde, Samenwerkingsverband Welzijnszorg Oosterschelderegio (SWVO) en Scalda werken samen in het taalhuis.

Het is bedoeld voor inwoners van de gemeenten in de Oosterschelderegio die moeite hebben met het lezen of schrijven of spreken in het Nederlands. In Zeeland geldt dat voor 12,8 procent van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar.

In Nederland wonen ongeveer 2,5 miljoen laaggeletterden. Als zij beter leren lezen en schrijven maken ze meer kans op een baan en krijgen zij en hun kinderen meer gelijke kansen, is de gedachte achter het tegengaan van laaggeletterdheid.

Alfabetisering

De opening van Taalhuis Oosterschelde is één van de onderdelen van de Week van de Laaggeletterdheid. Van der Reest zet woensdag 8 september ook een aantal Taalhelden in het zonnetje. Zij hebben zich ingezet voor 'een beter geletterd Zeeland'. De week duurt van 5 tot en met 11 september.