De 64-jarige Gerard Maas is vijftig jaar in dienst bij Wiskerke Onions in Kruiningen. 

Hij heeft zijn jubileum op 16 augustus gevierd met zijn collega’s en krijgt van het bedrijf een reis naar Israël cadeau.

Maas zegt dat hij in zijn leven al zo’n 52.000 keer van Yerseke naar Kruiningen is gereden voor zijn werk. "Ik heb het uitgerekend, het is zo’n 235.000 kilometer."

Schoolkinderen

Maas begon bij Wiskerke Onions op veertienjarige leeftijd. "Vroeger werden de uien met de hand geoogst en elke zomer sneden schoolkinderen de uien af met een mesje. We stopten ze daarna in een rieten mand. Ik had een hekel aan leren en in die tijd had je leerplicht tot veertien jaar, dus ben ik gebleven en kreeg een dienstverband."

In de jaren daarna is Maas meegegroeid met het bedrijf en uiteindelijk is hij bij de technische dienst aan de slag gegaan. Maas zijn loopbaan zit vol herinneringen. "De vele uitstapjes die we hebben gemaakt, de barbecues en verschillende huwelijken van collega’s. Het zijn voor mij allemaal prachtige herinneringen. Ik heb mijn vrouw zelfs leren kennen op het uienland."

Personeelsvereniging

De werknemer is betrokken geweest bij het oprichten van de personeelsvereniging. Hij is nog steeds voorzitter.

Maas heeft in zijn vijftig dienstjaren vier generaties Wiskerke meegemaakt. "De kinderen en kleinkinderen, die hier altijd al rondliepen, zijn later directie geworden. Het bedrijf is enorm gegroeid. Van de paar 100 ton uien per week naar zo’n 4.000 ton. Het bedrijf is een deel van mijn leven geworden."