Koningin Máxima komt vrijdag 9 september naar Colijnsplaat en Zierikzee. Zeeuwse ondernemers, gemeenten en scholieren laten tijdens het bezoek zien wat de provincie heeft te bieden op het op het gebied van zilte teelt, mosselinnovaties, onderwijs en kweek van vis op land. 

Máxima begint haar bezoek bij zagerkwekerij Delta Farms in Colijnsplaat. Het bedrijf exporteert de zagers als eiwitrijk voedsel voor garnalen. Vanaf Colijnsplaat vaart de koningin met een traditionele mosselkotter naar Zierikzee. Tijdens de tocht spreekt ze met de schipper en vertegenwoordigers uit de mosselsector over de traditionele mosselvangst en hangculturen.

Seafarm

Weer aan wal gaat Máxima naar het Pontes Pieter Zeeman College in Zierikzee, waar ze scholieren en gastdocenten van de Zilte Academie Zeeland (ZAZ) ontmoet, een onderwijs- en expertisecentrum voor koken met Zeeuwse producten.

Ze praat daar ook met vertegenwoordigers van de vis- en schelpdierkwekerijen Seafarm en Grovisco. Aan het slot van het bezoek wordt het plan van aanpak voor de Zeeuwse oestersector aan haar gepresenteerd.